Sunday, August 29, 2010

Gevulde dorades van de BBQ

Nodig voor 4 personen:

• 4 dorades
• 2 citroenen
• Dille
• Munt
• Peterselie
• Peper & zout

De dorade is een witte vis met mooi zacht vlees. Vraag aan de visboer of hij ze schoonmaakt. Als het goed is, heeft de visboer een inkeping gemaakt in de buik van de vis. Er blijft na het verwijderen van de ingewanden een holte over. Bestrooi de holtes met zout en peper. Snijd de citroen in plakjes. In een vis passen ongeveer 2 plakjes citroen. Vul de rest van de holte op met takjes munt, dille & peterselie. Bestrooi de buitenkant van de vis met een beetje peper.

Er bestaan van die handige rekjes, waar je de vissen tussen kan klemmen (zie foto). Als je die niet hebt, kun je de vissen met beleid op de BBQ leggen en voorzichtig met een tang omdraaien. Je kunt er ook voor kiezen om ze te verpakken in aluminiumfolie, dan zijn ze minder kwetsbaar. Als de huid van de vis mooi bruin is aan beide kanten, is de vis klaar. Dit ongeveer 10 a 15 minuten.

Lekker met een fris sausje van crème fraiche, citroen en munt en een groene salade.


Tuesday, August 17, 2010

Kabeljauw met Chorizo

Nodig voor 4 personen:


• 800g kabeljauw
• 250g cherry tomaatjes
• 1 Chorizo worst
• Pondje krieltjes
• 1 prei
• 1 uitje
• 250ml kookroom (mag light zijn)
• Flinke scheut witte wijn
• Peterselie / koriander


Zorg dat je verse kabeljauw hebt, of dat je ingevroren kabeljauw ontdooid is. Bestooi de vis met peper en een beetje zout. Snijd de krieltjes door midden en kook ze 5 minuten, zodat ze niet te lang in de oven hoeven. Neem de helft van de worst en snijd deze in kleine blokjes (zo groot als spekjes). Hak de ui en doe in een koekenpan. Voeg ook de blokjes worst toe. Bak de blokjes worst uit alsof het spekjes zijn. Als de spekjes met ui bijna klaar zijn, blus je het geheel af met een plens witte wijn. Voeg hier vervolgens de room aan toe en laat het op laag vuur een beetje inkoken.


Snijd de prei in ringetjes en de tomaatjes door midden. Neem een ondiepe ovenschaal en verdeel de groenten, de krieltjes en de vis over de bodem. Verdeel de saus uit de koekenpan over de ovenschaal en beweeg deze rustig heen en weer, zodat de saus goed verspreid wordt. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180⁰c graden. Als de saus aan de randen van de schaal een beetje bruin kleurt, is het helemaal goed.


Top het geheel af met een beetje groen. Koriander past goed bij de smaken, maar peterselie is ook lekker. Serveren met een salade of een beetje (zuurdesem) brood.

Harry’s (Indiase) Curry

Er zijn veel soorten curry; Thaise curry, Indische curry, Surinaamse curry, ga maar door. Het allerbeste is het om curry te maken met verse kruiden en een vijzel, maar in dit recept speel ik een beetje vals met curry pasta. Lekker snel voor door de week en lang niet gek van smaak.


Nodig voor 4 personen:


• 600g kippendijen (of filet)
• Indiase curry pasta (bijvoorbeeld Patak’s)
• 2 teentjes knoflook
• 2 uien
• Stronkje gember
• Rode peper
• 4 grote tomaten
• 500ml volle Griekse yoghurt
• Kookroom of kippenbouillon
• 500g gemengde groenten; peultjes, broccoli, kool, taugé, etc.
• Verse koriander
• Zonnebloemolie
• 400g wilde rijst


Neem een diepe pan met dikke bodem en doe hier een beetje olie in. Hak de knoflook, uien, peper en gember en doe in de pan. Laat rustig zweten. Voeg hier 3 a 4 eetlepels curry pasta aan toe. Zorg dat het niet aanbakt. Snijd de tomaten in partjes en doe ook in de pan. Laat even meebakken. Voeg vervolgens de yoghurt toe. Roer het geheel tot een gladde saus en laat zachtjes pruttelen. Proef even en voeg des gewenst meer (rode) peper toe en een beetje zout. Zet de rijst op.


Terwijl de saus een beetje inkookt, snijd je de kippendijen in kleine stukjes. Voeg een lepel curry pasta toe, zodat de kip even kan marineren. Als de saus de goede dikte heeft, voeg je de groenten toe. Deze zijn nog rauw dus ze mogen wel even meekoken. Giet de rijst af als deze klaar is en doe deze terug in de pan met een deksel erop. Voeg nu de kip aan de saus toe en kook de kip gaar in de saus. Als de saus iets te dik wordt, kan je een beetje kippenbouillon of room toevoegen (room is lekker, bouillon gezond).


Vis na 5 minuten een stukje kip uit de saus en snijd het door om te kijken of het gaar is. Als dat zo is, kan je het gerecht serveren. Aftoppen met een beetje versgehakte koriander.

Monday, August 16, 2010

Zelfgemaakte frieten


Frietjes zelf maken is even gedoe, maar de beloning is groot! Zelfgemaakte frieten zijn het lekkerst met zelfgemaakte mayonaise. Ze zijn lekker bij bijna alles; BBQ, steak tartaar of entrecôte met béarnaise saus.

Nodig voor 4 personen:

• 6 tot 8 grote aardappelen (bintjes)
• Plantaardig frituurvet
• Grof zeezout

Schil de aardappelen en snijd de lelijke stukjes eruit. Snijd frieten van de aardappels, zo dik als je zelf lekker vindt. Ik vind het lekker als ze wat dunner zijn. Leg de frietjes die klaar zijn in een bak met water. Als je klaar bent, spoel je ze goed af. Laat de frieten uitlekken en leg ze vervolgens op keuken papier. Ze mogen niet nat meer zijn als je gaat frituren.

Verwarm de frituur tot ongeveer 160c graden en bak de frieten 5 tot 6 minuten voor. Ze moeten licht gekleurd zijn, maar zeker nog niet klaar. Laat de frietjes goed uitlekken en laat ze minstens 20 minuten rusten. Vlak voor serveren bak ze goud bruin op 180c graden. Dit duurt een paar minuutjes. Als ze de gewenste kleur hebben, zijn ze klaar!

Thursday, August 12, 2010

Vis in de Zak

Deze techniek is geleend van Jamie Oliver. Je hoeft dit recept niet helemaal te volgen. Je kunt er ook je eigen draai aan geven met andere ingrediënten.

Nodig voor 4 personen:

·      800g kabeljauw of zeewolf
·      1 prei
·      250g cherrytomaatjes
·      200g peultjes
·      3 bosuitjes
·      1 citroen
·      Boter
·      Witte wijn
·      Uitje
·      3 teentjes Knoflook
·      Rode peper
·      Bosje platte peterselie
·      Parmezaanse kaas
·      Zout & peper

Maak 4 gelijke porties van de vis. Bestrooi hem met zout & peper. Snijd de prei in ringetjes en de tomaatjes door midden. Hak je uitjes, knoflook, rode peper en peterselie fijn (bewaar een beetje om het gerecht mee af te toppen). Doe alles bij elkaar in een bak. Voeg alvast peper en zout toe. Knijp je citroen uit boven de groenten.

Neem een flink stuk aluminiumfolie, dat je kunt dubbel vouwen. In het midden leg je een stuk vis. Hier doe je een flinke schep van het groentenmengsel bij. Plaats tussen de groenten en de vis een paar kleine klontjes boter. Vouw het folie nu over de vis heen. Je klapt het dubbel, zodat de vis zich in het midden van de zak in wording bevindt. Vouw de zijkanten dicht; klap de buitenste randjes een paar keer naar binnen. Laat 1 kant (de smalle bovenkant) open. Giet tot slot een flinke scheut witte wijn in de zak en vouw deze snel dicht. Als hij dicht is, kun je een beetje schudden (met beleid) om het alles te mengen.

Leg de zak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200c graden. De vis stoomt in de wijn en de boter en de groenten worden gaar. Zet bakjes met parmezaan en verse peterselie op tafel. Laat je gasten het pakketje als een cadeautje opmaken. Serveren met pasta of piepertjes. Neem wat extra groenten, als je er geen koolhydraten bij wilt eten.

Krokante gamba’s met truffelmayonaise (amuse)

Nodig voor 2 hapjes per persoon:

• 2 Gamba's
• Bloem
• Zout & peper
• Eetlepel truffelmayonaise (recept mayonaise & varianten   22-07-2010)

Hoeveel gamba’s je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal hapjes dat je wilt maken. Ik ga hier uit 2 gamba’s per persoon. Neem rauwe ingevroren gamba’s, of verse bij de visboer. Ontdooi ze tijdig in een bak met lauw water en pel ze. Dep ze een beetje droog. Neem een zak, bijvoorbeeld een pedaalemmerzak, en doe hier een flinke hand bloem in. Voeg hier ook peper & zout aan toe. Doe de gamba’s in de zak en schut deze goed. Alle gamba’s moeten een mooi bloemjasje hebben. Bak de gamba’s ongeveer 3 minuten in een goed hete pan met een flinke laag olie. Doe dit vlak voor je ze wil opdienen, want het knapperige jasje wordt weer zacht.

Maak zelf mayonaise (zie recept mayonaise 22-07-2010) en roer daar 2 eetlepels truffeltapenade doorheen (2 eetlepels op 200ml mayonaise). Je kunt ook truffeltapenade door gekochte mayonaise roeren. Neem dan wel lekkere mayonaise zoals Helmans of D&L. Doe de truffelmayonaise in een amuselepel of een klein glaasje. Leg daar de gamba bovenop. Vers gemalen peper en een sprietje bieslook maken het af voor het oog.