Sunday, September 26, 2010

Bloemkoolsoep met mierikswortel & makreel

Het is moeilijk om een klein beetje soep te maken, daarom maak ik altijd meteen een flinke pan. Je kunt soep goed invriezen, dan heb je er 2 keer plezier van. Dit recept is voor ongeveer 2 liter soep.

Nodig voor 2 liter soep:

• 1 grote bloemkool
• 2 uitjes
• 3 teentjes knoflook
• 1 liter kippenbouillon
• 1 bakje roomkaas / Philadelphia (light mag)
• 250ml kookroom
• Mierikswortel (puree in een potje)
• 200g gerookte makreelfilet
• Zout & peper

Hak de bloemkool in kleine roosjes. Hak ook de uien en de knoflook. Doe alles in een grote pan. Kook water en maak een liter bouillon (2 blokjes). Voeg de bouillon toe aan de groenten en zet de pan op een laag vuurtje. Laat ongeveer een half uurtje koken, tot de bloemkool helemaal zacht is. Doe het geheel vervolgens in de keukenmachine (zorg dat die niet te vol wordt) of zet de staafmixer in de pan. Mix het geheel tot een gladde pap. Voeg het hele bakje roomkaas toe en mix dit mee.

Doe het geheel terug in de pan. De soep is nu aan de dikke kant. Voeg de kookroom toe en eventueel nog wat bouillon tot dat de gewenste dikte is bereikt. Voeg tot slot 3 theelepels mierikswortelpuree toe en roer dit goed door. Voeg ook naar smaak zout & peper toe. Ontdoe de makreel van zijn huid en maak kleine stukjes van de filet. Leg de vis onder in de kom en giet hier de soep overheen.

Thursday, September 23, 2010

Tompoes

Nodig voor 4 personen:


• 2 plakken bladerdeeg
• 1 ei
• Poedersuiker
• 250g mascarpone
• 250ml slagroom
• 100g suiker
• Vanillesuiker of stokjes
• Rode vruchten


Snijd de plakjes bladerdeeg door midden, zodat je 4 helften krijgt. Bestrijk deze met een kwastje met losgeklopte eierdooier en strooi er poedersuiker overheen. Bak de plakken bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking goudbruin in de oven. Als het deeg mooi brui en gerezen is, haal je uit de oven en laat ze afkoelen. Snijd ze vervolgens door midden met een scherp mes, zodat je een bodem en een dakje overhoudt.


Doe de mascarpone in een kom. Voeg hier de suiker en de vanille aan toe. Dit kan een zakje vanillesuiker zijn, of het merg uit een vanillestokje. Klop de slagroom in een andere kom lobbig en schep deze vervolgens voorzichtig door de mascarpone. Niet kloppen, want dan zakt de structuur in. Proef het mengsel en voeg des gewenst nog wat suiker toe. Als het klaar is, smeer je een dikke laag van het mascarponemengsel op bladerdeegbodem. Bovenop de mascarpone gaan de vruchten. Leg vervolgens het dakje er schuin op. Aftoppen met een beetje poedersuiker voor een feestelijk effect!

Monday, September 20, 2010

Pompoensoep

Nodig voor 4 personen:

• 1,5 kilo pompoen
• 2 tenen knoflook
• 1 ui
• 1 liter kippenbouillon
• 250ml crème fraiche
• Zout & peper
• Olijfolie
• Honing
• Pompoenpitten
• 4 plakjes pancetta

Snijd de pompoen in grove stukken. Pers de knoflook en vermeng deze met een paar eetlepels olijfolie. Smeer de stukken pompoen in met het knoflook mengsel voeg gemalen peper & zout toe. Zet dit 20 minuten in de oven op 200c graden. Als je de pompoen uit de oven haalt, kan je het pompoenvlees gemakkelijk van de schil afsnijden. Fruit een uitje aan in een diepe soeppan met wat olijfolie. Voeg de pompoen toe. Laat het geheel een paar minuten bakken en voeg vervolgens de kippenbouillon toe. Draai het vuur omlaag. Laat het geheel koken tot de pompoen helemaal zacht is. Terwijl de pompoen kookt, bak je de plakken pancetta uit en rooster je pompoenpitten bruin in een koekenpan (zonder olie).

Als de pompoen gaar is, giet je hem af. Vang de bouillon op. Doe de pompoen terug in de pan en pureer het geheel tot een gladde pap met de staafmixer. Voeg al mixend de bouillon toe, tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Voeg ook de crème fraiche toe, maar houd wel iets over. Breng de soep nu verder op smaak met zout en peper. Een beetje honing versterkt de zoete smaak van de pompoen. Dien de soep op in een diepbord, of een kom. Voeg een lepel crème fraiche toe voor kleur. Strooi de pompoenpitten over de soep en leg de pancetta in het midden!

Wednesday, September 15, 2010

Garnalencocktail van gamba's & sinaasappel

De garnalencocktail heeft een plat imago, maar is echt een top gerechtje. Deze variant is lekker door het zachte van de avocado en het fris zoete van de sinasappel. Gebruik gamba’s in plaats van Hollandse garnalen voor de variatie.


Nodig voor 4 personen:


• 300g gamba’s; rauw of rauw bevroren
• 2 rijpe avocado’s
• 2 sinaasappels
• Crème fraiche
• Ketchup
• Mayonaise
• Sherry/whisky
• Zout & peper


De cocktail
Ontdooi de garnalen in een bak met lauw water. Kook ze daarna een paar minuten totdat ze mooi roze/rood zijn. Ze mogen niet te taai worden. Hak ze in blokjes. Snijd de avocado’s ook in mooie dobbelsteentjes. Schil de sinasappel en haal de witte velletjes eraf. Snijd de partjes in gelijke stukjes. Gooi alles bij elkaar in een bak. Op smaak maken met een beetje zout & peper.


Het sausje
Neem een derde ketchup, een derde mayo en een derde crème fraiche en roer dit door elkaar in een bakje. Voeg hier naar smaak een scheutje wiskey aan toe. Op smaak brengen met zout & peper.


Maak een torentje van de cocktail met een kookring op een bord, of doe het mengel in een cocktail glas. Serveren met het cocktailsausje.

Chicken Sandwich

Lekker voor een zondagse brunch!


Nodig voor 2 personen:


• Een half ongesneden bruinbrood (met pitten & zaden)
• Gerookte kipfilet
• Plakjes Katenspek
• 1 rijpe avocado
• Bakje Alfalfa
• Mayonaise


Snijd 4 plakken van het brood (zo dik als je zelf lekker vindt). Snijd de avocado door midden en verwijder de pit. Knijp de halve avocado uit boven het brood (dit lukt alleen met echt rijpe avocado’s) en smeer het zachte groene vlees uit over de boterham. Snijd de gerookte kip in plakjes en leg deze op het met avocado besmeerde broodje. Smeer de andere helft in met mayonaise. Verspreid de alfalfa over de helft met de mayonaise. Bak de plakjes spek uit en leg deze op een van broodjes. Klap het geheel dubbel en snij door midden!

Sunday, September 12, 2010

Salade niçoise

Nodig voor 2 personen:

• Blikje tonijn op water of 300g verse tonijn
• Sla; veldsla of eikenbladsla
• +/- 50g sperzieboontjes
• 100g cherry tomaatjes
• 1 rode ui
• Handje zwarte olijven
• 100g krieltjes / kleine aardappeltjes
• 2 hard gekookte eitjes
• Ansjovis

Dressing:

• Grove mosterd
• Balsamico azijn
• Olijfolie
• Citroensap
• Zout & peper
• Suiker

Maak de dressing door 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels balsamico, 1 eetlepel mosterd en een scheutje citroensap goed door elkaar te roeren. Maak op smaak met een beetje zout & peper en klein beetje suiker en zet even opzij.

Snijd de aardappeltjes door midden of in partjes en kook ze beetgaar. Ze moeten niet uit elkaar vallen, maar ook niet rauw van binnen zijn. (Laat de aardappeltjes achterwegen, bij een koolhydraatarm dieet). Dop de boontjes en snijd ze door midden. Kook ze ongeveer 2 minuten, zodat ze lekker knapperig blijven. Spoel ze even af onder de koude kraan zodat ze niet door garen. Kook ook de eitjes. Snijd de tomaatje door midden en de ui in ringen. Neem een grote bak en doe daar de sla, tomaten, ui, boontjes, aardappeltje en de zwarte olijven in. Voeg de dressing toe en schep goed om.

Ga vervolgens aan de slag met de tonijn. Als je bliktonijn gebruikt, laat je deze goed uitlekken. Als je verse hebt, dan kun je ervoor kiezen die even dicht te schroeien in een hele hete (grill) pan. Bestrooi de tonijn met een klein beetje peper en zout. Laatje een drupje olie in de pan warm worden. Als de pan heel heet is, schroei je de tonijn aan beide kanten dicht, in een ongeveer een minuut. Laat even afkoelen en snijd dan in dunne plakjes.

Verdeel de salade over de borden. Leg bovenop de salade de tonijn. Verdeel ook een aantal ansjovisfiletjes over de salade en voeg ook het ei in partjes toe.


Wednesday, September 8, 2010

Kip met tijm & citroenschil uit de oven

Nodig voor 4 personen:


• 1 grote of 2 kleinere scharrelkippen
• Zakje sjalotten
• Knoflook
• Tijm
• Citroenschil (van 2 citroenen)
• Roomboter
• Zout & peper
• Suggestie: krieltjes in de schil


Ga op zoek naar mooie biologische scharrelkippen. Ga naar de poelier of kijk op de markt, maar zorg dat je op zijn minst naar huis gaat met scharrelkip of maïskip. Zo’n bleke soepkip van de supermarkt is verboden!


Wrijf de kip in met de roomboter. Bestrooi de kip vervolgens met zout & peper en zorg dat er ook wat in z’n bips terecht komt. Ook de andere kruiden kun je in de kip stoppen; een beetje tijm, knoflook, ui & citroen. Snijd teentjes knoflook in dunne plakjes. Probeer deze plakjes onder de huid van de kip te krijgen, zonder echt in het vlees te snijden. Rits de tijm van de takjes en strooi/wrijf dit over de kip. Doe het hetzelfde met de citroenschil.


Leeg de kip in een ovenschaal en leg daarbij en de sjalotten, ontdaan van hun schil. Zet het geheel vervolgens 6 kwartier in een oven van 130⁰c graden. De boter smelt van de kip af en de sjalotten worden gekarameliseerd. Als je de aardappeltjes erbij bereid, voeg je die na een half uurtje toe. Lepel af en toe een beetje boter uit de schaal over de kip. Vlak voor opdienen kun je oven nog 5 minuten op 200⁰c graden of op de gril zetten, om het korstje extra knapperig te maken. Door de langzame bereiding zal de kip niet droog zijn, maar super mals. Hij valt als het goed is bijna van zelf van zijn bot. Lekker met een frisse groene salade.

Tuesday, September 7, 2010

Irish Coffee van Ossenstaartbouillon

Dit is een feestelijk soepje, dat heel wat lijkt maar eigenlijk weinig voorstelt. Qua werk ten minste, want met de smaak is helemaal niets mis.


Nodig voor 6 personen:


• Een liter ossenstaartbouillon
• 125ml slagroom
• Zwarte truffel olie
• 6 kwarteleitjes
• Flutes
• Eventueel een scheutje Armagnac


Kook de kwarteleitjes. Zet ze op in koud water en laat ze 3 minuten koken. Zeef de ossenstaartbouillon en zet hem op een laag vuurtje. Als je het in huis hebt, is een scheutje Armagnac in de soep heel lekker. Klop de slagroom tot hij lobbig is. Voeg vervolgens een paar theelepels truffelolie toe aan de room en roer goed door. De room moet lekker naar truffel ruiken. Leg de eitjes onder in de flutes. Giet de soep voorzichtig in de glazen en top het geheel af met een laagje truffelroom.

Thursday, September 2, 2010

Eier-truffel salade

Nodig voor een goede bak:

• 6 scharreleieren (biologisch)
• Mayonaise
• Crème fraîche
• Truffel tapenade
• Zout & peper

Kook de eieren hard in ongeveer 6 minuten. Laat ze schrikken en pel ze. Prak de eieren heel fijn met een vork fijn in een bak. Voeg 3 eetlepels mayonaise toe en 2 eetlepels crème fraîche. Voeg ook een eetlepel truffel tapenade toe. Roer het geheel goed door. Proef even en als je van smeuïger houdt, voeg je nog een beetje mayonaise en/of crème fraîche toe. Als je de truffelsmaak sterker wil, weet je ook wat je moet doen. Op smaak maken met peper & zout.

Lekker op een bruine boterham, toastjes bij de borrel.