Sunday, October 31, 2010

Gebakken sliptongetjes

Gebakken sliptongetjes waren thuis vroeger een echte traktatie (nog steeds eigenlijk). Mijn zusje en ik mochten ze nooit in een restaurant bestellen, want thuis werden ze door mijn vader naar eigen zeggen beter bereid. Daar had en heeft hij gelijk in. Soms kan ik de verleiding in een restaurant niet weerstaan, maar mijn vader houdt altijd gelijk. Bij deze zijn recept.

Nodig voor 4 personen:

  • 12 verse sliptongen
  • Paneermeel
  • Peper & zout
  • Veel zonnebloemolie
  • De krant van gisteren
  • Bakpapier

Bekleed je aanrecht met oude kranten en daarboven op het bakpapier. Leg de tongen op het bakpapier en bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper. Bestrooi ze vervolgens aan beide kanten rijkelijk met paneermeel. Ze zijn een beetje nattig, dus het paneermeel blijft wel plakken. Neem nog een stuk bakpapier leg dat over de tongen. Druk de tongetjes met het paneermeel goed aan.


Doe zoveel olie in een goede grote koekenpan, zodat er ongeveer laag van 1,5 cm in staat. De vis moet zwemmen, bijna gefrituurd worden. Laat de olie goed heet worden. Test dit met een beetje paneermeel. Als de olie goed heet is, bak je de vissen per 2 of 3 in een paar minuten goedbruin. Draai ze af en toe om met beleid. Als ze mooi bruin zijn, zijn ze klaar.


Laat ze goed uitlekken voor je ze op de borden legt, anders wordt het een vette bedoeling. Omdat je niet alle vissen tegelijk kunt bakken, zul je het in 2 of 3 rondes moeten doen. Je zou het in een keer kunnen doen en de vissen in de oven warm houden, maar vers gebakken blijft het lekkerst.


 Lekker met een salade en remouladesaus.

Scheermessen

Scheermessen zijn rare dingen en bij de meeste mensen zal niet direct het water in de mond lopen bij het zien van deze beesten. Zonde, want ze zijn echt heel lekker! Als je ze in een netje bij de visboer ziet liggen, of op de markt, moet je toch eens overwegen ze mee te nemen.

Nodig voor 4 personen:
  • 500g scheermessen
  • 1 citroen
  • Gemberwortel
  • 2 tenen knoflook
  • Platte peterselie
  • Rode peper
  • 2 bosuitjes
  • Olijfolie
  • Peper & zout
Leg de scheermessen in een pan met koud water en voeg hier een beetje zout en rode peper aan toe. De peper in het water zorgt ervoor dat de scheermessen het zand dat ze vasthouden uitspugen. Laat dit ongeveer een half uurtje staan.


Hak de platte peterselie, de bosuitjes, rode peper, en knoflook fijn. Schil een stronkje gemberwortel van 3 centimeter en hak ook de gember fijn. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen vervolgens uit, zodat je het sap en de schil kunt gebruiken. Voeg alle kruiden toe aan ongeveer 5 eetlepels olijfolie en voeg hier ook de citroenschil en het sap aan toe. Maak de dressing af met een beetje peper en zout.

Laat de scheermessen goed uitlekken en verdeel ze vervolgens over een ovenplaat of schaal. Ze moeten niet boven op elkaar liggen, maar naast elkaar. Verdeel de dressing over de schelpen en zorg dat ze allemaal lekker ruim bedekt zijn. Zet de scheermessen in een oven van 200⁰C graden. Je zult zien dat de schelpen van zelf open gaan. Schep het geheel na 5 minuten even om, zodat de dressing ook in de schelpen terecht komt. Na 10 minuten zullen alle schelpen open zijn en zijn ze klaar. Bij opdienen kun je nog een beetje van de saus uit de ovenschaal over de schelpen heen doen.

Saturday, October 23, 2010

Spaghetti met Venusschelpen

Na mijn bezoekje aan de vismarkt in Den Oever vanochtend, kan een receptje met verse aankopen natuurlijk niet uitblijven. Bij deze een variant op de Italiaanse Spaghetti Vongole; Pasta met Venusschelpen. Deze zijn minstens net zo lekker als Vongole!


Nodig voor 4 personen:


• 2 kilo Venusschelpen
• 400g Spaghetti
• 4 grote trostomaten
• 3 bosuitjes
• 2 tenen knoflook
• Bosje platte peterselie
• 1 rode peper
• Flinke scheut witte wijn
• 1 citroen
• Parmezaan
• Olijfolie
• Peper & zout


Leg de Venusschelpen in een bak met koud water, een beetje zout en een beetje rode peper (niet alle rode peper gebruiken). Hierdoor spugen de schelpen hun zand uit en dat is wel zo prettig. Verwijder de pitjes en het nat uit de tomaten en snijdt ze in kleine stukjes. Hak ook de knoflook, uitjes, rode peper en peterselie fijn. Rasp de schil van 1 citroen. Zorg dat je pasta op staat voor je aan de schelpen begint, wat die zijn binnen een paar minuten klaar.




Verhit olijfolie in een grote wok en zet de uitjes, knoflook, peper en de citroenschil aan. Als deze beginnen te kleuren, voeg je de tomatenblokjes toe. Zet het vuur hoog en voeg ook de Venusschelpen toe. Schep goed om en voeg een flinke scheut witte wijn toe en een deel van de peterselie. Schep nogmaals op en doe de deksel op de pan. Laat het geheel goed doorstomen (een paar minuten, je hebt nu tijd om je pasta af te gieten). Als alle schelpen open zijn, ben je klaar. Verdeel de pasta over diepe borden en voeg schep de schelpen erover heen. De wijn, tomaten en de kruiden zijn als het goed is in gekookt tot een geurige saus. Schep ook de saus over de pasta. Aftoppen met peterselie & parmezaan!

Wednesday, October 20, 2010

Spaghetti met Langoustinestaartjes

Langoustines zijn te krijgen op de markt of bij de viswinkel. Ze zijn helemaal niet zo duur en hebben een bijzondere smaak. Het is een beetje tussen een kreeft en een gamba in en dat maakt het een lekkere afwisseling voor gamba’s.


Nodig voor 4 personen:


• Kilo langoustines
• 400g spaghetti
• 2 teentjes knoflook
• 2 bosuitjes
• 1 rode peper
• Bos platte peterselie
• 1 citroen
• Olijfolie
• Zout & peper


Kies grote langoustines uit bij de vishandel. Trek de koppen van de langoustines af. Pak het beest bij z’n wangen en trek voorzichtig, zodat je het lijf niet meetrekt. Verzamel de staarten. Snijd ze aan de onderkant in met een scherp mesje van onder tot boven, dan kun je ze gemakkelijk open breken. Als je alle staartjes ontdaan hebt van hun harnas, moet je het darmkanaal; het zwarte sliertje, nog verwijderen. Soms kun je het er in een keer uittrekken. Als dat mislukt,moet je het zwarte sliertje eruit friemelen. Hak de uitjes, knoflook, de peper, de peterselie en voeg alles toe aan de staartjes samen met 2 eetlepels olijfolie. Voeg ook het sap van de citroen toe. Zet het geheel weg terwijl je de spaghetti kookt.




Kook de spaghetti en zorg dat hij lekker ‘al dente’ is. Giet de pasta af en laat deze goed uit lekken. Gooi de pasta terug in de pan en voeg de langoustinestaartjes toe. Roer het geheel goed door en als de staartjes mooi roze kleuren, ben je klaar! Peper & zout naar smaak toevoegen en afmaken met een beetje peterselie voor het oog.

Monday, October 11, 2010

Gemarineerde zalm met Oosterse groenten

Dit is een heel oud recept van mijn vader. Hij heeft het ooit uit het NRC geknipt. Bij ons thuis was het altijd een groot succes en ook bij etentjes doet dit gerechtje het goed.


Nodig voor 4 personen:


• 400g rauwe verse zalm
• Ketjap manis; zoete sojasaus
• Kikoman; zoute sojasaus
• 2 eierdooiers
• Bruine suiker
• Peper
• 100g  taugé
• 100g  sugar snaps


Ontdoe de zalm van haar vel en snijd deze in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dik en 3 centimeter lang. Roer in een bakje de dooiers los en voeg hier 5 eetlepels ketjap en 5 eetlepels kikoman aan toe. Dit kan er een beetje geschift uitzien, dat geeft niets.Voeg ook 2 theelepels bruine suiker en een beetje vergemalen peper. De marinade moet alle zalm bedekken, maar de zalm hoeft er niet in te zwemmen. Zet de zalm in de marinade een paar uur in de ijskast, mag ook de hele nacht. De smaak van de marinade trekt helemaal in de zalm. Die wordt hierdoor iets steviger van structuur en kleurt donkerbruin.


Neem taugé en sugar snaps en kook die heel kort, zodat ze knapperig blijven. Maak bordjes mooi op met de stukjes zalm op een bedje van de groenten. Gebruik de marinade van de zalm als dressing.

Saturday, October 9, 2010

Linzensalade met gamba's

Nodig voor 4 personen:

• 400g ongekookte groene linzen
• 250g sherry tomaatjes
• Koriander
• Munt
• 1 rode peper
• 800g tijgergarnalen; rauw/ingevroren
• 3 bosuitjes
• Groenten bouillon
• Sap van een limoen
• Kikoman: zoute sojasaus
• Olijfolie
• Zout & peper

Zet ruim water op en los hier je bouillonblokje in op. Voeg de linzen toe en breng opnieuw aan de kook. Kook de linzen in ongeveer 25 minuten beetgaar (even proeven). Snijd je tomaatjes in kleine stukjes, laat ze even uitlekken in een vergiet. Hak je uitjes,de rode peper, de koriander en de munt fijn. Giet de linzen af en spoel ze af om doorgaring te voorkomen. Laat goed uitlekken. Doe ze als ze droog zijn in een bak en voeg de groenten en kruiden toe. Voeg ook een flinke scheut olijfolie toe en het sap van de limoen. Maak het geheel verder op smaak met zout, peper en een beetje sojasaus. Bak de rauwe garnalen in een wok met hele warme olijfolie. Voeg een beetje peper en zout toe. Als de garnalen mooi rood/roze zijn, zijn ze klaar. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Voeg ook de garnalen toe aan de salade.

Wednesday, October 6, 2010

Filo Pizza

Pizza is een van de lekkerste dingen die er is, maar ook een van de ongezondste. Een deegbodem met veel kaas; zo ongeveer de slechtste combinatie die er is! Dit receptje past ook niet echt in een mager dieet, maar is wel een gezonder alternatief.


Nodig voor 4 personen:


• Pakje filodeeg
• Ham; dunne plakken York of beenham
• Groene asperges
• Cantharellen
• Rode ui
• Gorgonzola
• Zout & peper













Ontdooi het filodeeg en maak er kleine vierkante plakken van. Zorg dat je 2 a 3 vellen op elkaar laat plakken. Leg bovenop het vierkantje een plak ham. Leg bovenop de ham de asperges, paddenstoelen in grove stukken, de ui in ringen. Verdeel de kaas in blokjes over het pizzaatje. Aftoppen met een beetje peper en eventueel zout. Doe de pizzaatjes ongeveer 20 minuten in een oven van 200⁰C graden.

Sunday, October 3, 2010

Steak Tartaar

Steak tartaar is eigenlijk niets anders dan rauwe, gehakte biefstuk. Wat het spannend maakt is wat je erbij doet. Je kunt de tartaar alvast aanmaken of je kunt je gasten dit zelf laten doen, afhankelijk van de gelegenheid. Ik ga er bij dit recept vanuit dat je de steak tartaar als hoofdgerecht serveert. Als je het als voorgerecht wil eten, neem je de helft.

Nodig voor 4 personen:

• 600g Hollandse biefstuk
• 4 kleine eitjes
• Zelfgemaakte mayonaise (recept 22 juli 2010)
• Grove mosterd
• Worcestersaus
• Sjalotjes
• Knoflook
• Kappertjes
• Augurkjes
• Peterselie
• Ansjovis
• Zout & peper
• Optioneel: scheutje cognac

Hak het vlees zo fijn mogelijk met een heel scherp mes. Je kunt vals spelen met de keukenmachine, maar zelf hakken is beter. Maak van het vlees op ieder bord een tartaartje met een kookring. Splits de eieren en bewaar de dooiers. Maak een kuiltje in de tartaar en leg daar dooier in een halve eierschaal in.

Hak de sjalotjes, augurkjes, knoflook, peterselie en de ansjovis in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in kleine bakjes. Deze zet je op tafel bij het opdienen. Zet ook de andere ingrediënten kunnen op tafel.Zo kan iedereen zijn eigen steak op smaak maken. Een heel klein scheutje cognac geeft het vlees een extra dimensie. Begin door de eierdooier met het vlees te mengen en voeg naar eigen smaak alle andere ingrediënten toe aan het vlees.

Als je het vlees van te voren aanmaakt, voeg je alle ingrediënten met mate toe. Proef het vlees regelmatig. Als je moeite hebt met rauwe eieren, kun je ook mayonaise gebruiken. Naast normale mayonaise is truffel mayonaise heel lekker bij het vlees (niet zo zeer om er doorheen te doen). Lekker met Franse frietjes en een groene salade!