Saturday, April 16, 2011

Panna cotta met frambozen-honing gelei

Panna Cotta betekent letterlijk gekookte room in het Italiaans. Je kunt deze gekookte room met van alles combineren. Ik heb in dit recept gekozen voor frambozengelei, maar vers fruit is ook heel lekker. Passievrucht bijvoorbeeld, of bosbessen.


Nodig voor 6 toetjes:


• 300ml slagroom
• 300ml volle yoghurt
• 5 eetlepels suiker
• 1 vanille stokje
• 100g frambozen (uit de vriezer)
• 6 gelatine blaadjes
• Honing


Doe de slagroom in een pannetje met de suiker en het merg uit 1 vanille stokje. Breng dit aan de kook. Laat de gelatine ondertussen wellen in een bak koud water. Zodra de room kookt, haal je de pan van het vuur. Knijp 4 gelatine blaadjes goed uit en los ze op in de room. Roer ook de yoghurt door de room. Roer het geheel goed door en giet het in een kan waarmee je goed kunt schenken. Verdeel de panna cotta over mooie glaasjes of bakjes.


Zet de panna cotta’s in de ijskast. Maak de frambozen gelei door de bevroren frambozen samen met 3 eetlepels honing een scheutje water op te zetten in een pannetje. Roer rustig. De frambozen ‘vallen’ uit elkaar en er ontstaat een sausje. Je kunt het sausje door de zeef heen drukken, dan ben je pitjes kwijt. Als de frambozen helemaal zijn ‘opgelost’ haal je de pan het vuur. Neem de overige 2 gelatine blaadjes en los ze op in de frambozensaus.


Als de panna cotta’s wat steviger zijn geworden, verdeel je de frambozen saus over de glaasjes. Als de panna cotta nog te vloeibaar is, zullen de yoghurt en de frambozen gaan mengen en dat ziet er niet mooi uit. Wacht dus even met de frambozen tot de panna cotta’s zijn opgesteven. Warm het sausje weer even op om hem vloeibaar te maken.


De panna cotta’s zijn na een uur of 5 meestal helemaal goed. Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, maak je ze een dag van te voren. Een blaadje munt maakt het af voor het ook en een koekje is ook een lekkere toevoeging.

Thursday, April 14, 2011

Gerookte zalm, gepocheerd ei & Hollandaise saus op zuurdesemtoast

Dit is perfect lunch of brunch gerecht voor de paasdagen. Ook lekker met een glas witte wijn. Het succes valt of staat wel met de juiste ingrediënten. Zorg voor verse eieren en mooie zalm. Koop een ongesneden zuurdesembrood bij een goede bakker. Het is belangijk dat je eieren super vers zijn, want dan zit het wit stevig om de dooier heen. Dit maakt het pocheren een stuk makkelijker.

Voor 4 personen:

• 6 kakelverse eieren
• 200g mooie gerookte zalm
• Vers zuurdesem brood (ongesneden)
• Boter
• 2 citroenen
• Zout & peper

Begin met de Hollandaise saus. Zorg dat je eierdooiers op kamertemperatuur zijn. Pers het sap uit de citroenen en zorg dat je kleine blokjes ijskoude boter klaar hebt staan. Klop 2 eierdooiers luchtig au bain Marie in een grote kom. Voeg eén voor eén de klontjes boter toe en blijf goed kloppen tot de saus pakt. Heb geduld en zorg dat de saus niet te warm wordt, want het wordt een roerei. Als de saus dik begint te worden, voeg je citroensap en zout en peper al kloppend toe kloppend naar smaak toe. Als de saus de juiste smaak en dikte heeft, zet je hem weg. Houd de pan met kokend water nog even op het vuur, want straks wil je de saus misschien nog even opwarmen.

Zet een ondiepe pan (hapjes pan is perfect) op met water , zout en een scheut azijn om de eieren te pocheren. Snijd ondertussen sneedjes van het brood en rooster deze kort in de oven of broodrooster. Ze moeten niet te hard worden, maar het is wel lekker als ze een beetje ‘bite’ hebben. Besmeer de broodjes met een klein beetje boter en beleg ze vervolgens met de zalm.

Nu is het tijd om de 4 overgebleven eieren to pocheren. Zorg dat het water niet ‘wild borrelt’, maar draai het vuur laag als het kookt. Breek een ei in een grote soeplepel. Laat het rauwe ei voorzichtig in het water glijden. Het eiwit wordt nu wit. Voeg alle eieren toe. De eieren zijn na 4 minuten goed. Haal ze uit het water en laat ze even uitlekken. Leg op ieder broodje een ei.

Warm de Hollandaise saus nog even op boven de een pan met kokend water. Verdeel de saus over de broodjes. Top het geheel af met een beetje versgemalen peper.

Wednesday, April 13, 2011

Frittata met kikkererwten, asperges & chorizo


Nodig voor 4 personen:

• 6 eieren
• Bos groene asperges
• Blik kikkererwten
• 1 chorizo van 250g
• Crème fraiche
• 100g cheddar cheese
• Bieslook
• Olijfolie
• Zout & peper

Breek de eieren in een grote kom. Voeg hier 2 eetlepels crème fraiche, gehakte bieslook en zout en peper aan toe. Kluts het geheel goed door elkaar. Keer het blik kikkererwten om in een vergiet en spoel ze goed af onder de koude kraan. Laat ze uitlekken. Snijd de chorizo in kleine blokjes en bak de blokjes uit alsof het spekjes zijn. Giet het vet af en doe de blokjes bij het ei.

Zet een pan water op. Als het water kookt, kook je asperges 2 minuten. Giet je ze af en spoel ze ook goed  af met koud water. Hakde asperges in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Voeg toe aan het ei. Neem de helft van de geraspte kaas en roer dit ook door het ei.

Neem een ronde springvorm of een andere ondiepe ovenschaal en maak deze vet met een beetje olijfolie. Stort hier het eiermengsel in. Bestrooi het met het restant van de kaas zodat er een lekker korstje kan ontstaan. Zet de frittata 3 kwartier in een oven van 180°c graden. Prik even om te kijken of het midden gestold is, voordat je hem uit de oven haalt. Laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Serveer in puntjes of blokjes. Lekker met een uitgebreide salade of als lunchgerecht.

Thursday, April 7, 2011

King krab met (aard)appelsalade

King krab is heel lekker, maar ook moeilijk te krijgen en duur. Als je het niet kunt vinden, neem dan kreeft of Noordzee krab.


Nodig voor 4 personen:


• 400g King krab
• 200g stevige aardappeltjes
• 1,5 grote appel
• Mayonaise
• Crème fraîche
• Bieslook
• Kerrie
• Zout & peper


Laat de King krab langzaam ontdooien in bak met stromend koud water. Als de krab ontdooid is, kun je hem uit zijn harnas halen. Kraak de schalen of gebruik een schaar en haal het vlees er voorzichtig uit. Dep de krab een beetje droog met keukenpapier. Zet even op zij.


Schil en kook de aardappel gaar, maar niet tot pulp. Spoel ze af onder de koude kraan, zodat ze niet doorgaren. Roer 2 eetlepels crème fraîche, 2 eetlepels mayonaise, een mespunt kerrie en een beetje zout & peper door elkaar. Hak de bieslook fijn en roer dit ook door het mengels.


Snijd de appel en de aardappel in kleine dobbelsteentjes en voeg het sausje toe. Roer het geheel goed door. Maak vervolgens een taartje met een kookring of vul kleine bakjes of glaasjes met de salade. Leg vervolgens de krab bovenop de salade. Maak het af met een plukje bieslook.