Thursday, May 5, 2011

In wijn & room gestoofde prei

Nodig voor 4 personen:

• 3 preien
• Witte wijn
• 100ml slagroom
• Boter
• Zout & peper

Snijd de prei in stukken van 2 cm. Stop bij het groen. Spoel de prei goed af in een vergiet onder de koude kraan. Smelt een klontje boter in een pan met een dikke bodem. Voeg hier de prei aan toe. Een beetje ‘aanhangend water’ is niet erg.

Laat de prei zachtjes smoren op een laag pitje. Voeg na een paar minuten de room toe en een flinke scheut wijn. Beweeg de pan een beetje, zodat alles goed mengt. Voeg een beetje zout en peper toe. Laat het geheel nu zeker een half uur zachtjes pruttelen, op het laagste vuurtje dat je hebt. Als de saus te veel dreigt in te koken, voeg je nog een beetje wijn toe.

Na ongeveer een half uur is prei helemaal gaar gestoofd. Serveer de prei als groente- of bijgerecht bij een mooi visje. Als je de gestoofde prei een beetje wil upgraden, kun je een paar draadjes saffraan toevoegen. Dit zorgt voor een mooie kleur en past goed bij witvis.

No comments: