Sunday, June 26, 2011

Aardbeientaart

Iedereen houdt van aardbeientaart. Dit is eigenlijk geen taart, maar koek met Zwitserse room & aardbeien. Dus niet echt fancy, maar wel super lekker!


Nodig voor de koekbodem:

· 125g boter
· 90g suiker
· 275g bloem
· 1 ei

Nodig voor de rest:

· 1 ei
· 2 eierdooiers
· 125g suiker
· 40g bloem
· ½ liter melk
· 40g boter
· 1 vanille stokje
· 100ml slagroom
· 400g aardbeien

Zorg dat de boter zacht is als je aan de slag gaat. Voeg de suiker, bloem en het ei toe aan de boter en kneed het geheel tot een glad deeg. Laat het deeg rusten, terwijl je aan de slag gaat met de vulling.

Klop het ei en de 2 eierdooiers met de suiker en bloem tot een gladde massa. Breng de melk met de boter en het merg uit het vanilla stokje aan de kook. Zodra de melk kookt, haal je de pan van het vuur. Klop de warme melk geleidelijk door het eiermengsel heen. Doe het geheel vervolgens in een schone pan. Laat de ‘vla’ al roerend binden op een laag vuurtje. Na ongeveer 10 minuten bereik je de gewenste dikte.

Laat de vla afkoelen. Beboter een springvorm en bedek de bodem met het deeg. De bodem moet een mooie ronde koek worden. Bak de koek goudgeel in ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180° c graden. Maak ondertussen de aardbeien schoon en snijd ze door midden. Klop ook de slagroom.

Schep de banketbakkersroom door de slagroom. Verdeel een goede laag van de room over de (afgekoelde) koek. Verdeel de aardbeien over de room. Laat het geheel een uurtje afkoelen en opstijven in de ijskast.


No comments: