Sunday, April 1, 2012

Passievrucht Cheese Cake

Tijdens mijn zoektocht naar de perfecte cheese cake ben ik nog een variant tegen gekomen, die de moeite waard is om te delen. De receptuur voor de vulling is geïnspireerd op de cheese cake van Café George in Amsterdam, de rest heb ik erbij gedacht. Het resultaat is top!

Nodig voor 1 taartje:

·      200g cream cheese
·      200g crème fraiche
·      125g Bastogne koeken
·      40g boter
·      4 eieren
·      6 passievruchten
·      4 blaadjes gelatine
·      100g poedersuiker
·      Vanille extract
·      Bak spray
·      Bakpapier

Verkruimel de koeken in de keukenmachine. Smelt de boter en roer die goed door de koekkruimels. Neem een springvorm van +/- 20cm doorsnede. Spuit hem in met bak spray.  Omdat het taartje soms moeilijk van de bodem van de vorm wil afkomen, kun je een rondje van bakpapier knippen en dat op de bodem leggen voor je koekbodem maakt. Maak op de bodem van de vorm een egale laag van het koekmengsel; de bodem van de taart. Zet in de ijskast.

Zet een pan met water op en neem een kom die er goed op past. Splits van de voren de eieren. Klop het eiwit stijf in een ruime kom. Kluts de dooiers goed los. Houd beiden bij de hand. Laat 4 blaadjes gelatine zacht worden in koud water. Doe de cream cheese en de crème fraiche in de grote kom en verwarm deze au bain-marie. Blijf goed roeren en voeg de suiker en een paar druppels vanille extract toe.  Voeg nu de dooiers toe en 2 van de (even uitknijpen) gelatine blaadjes. Klop alles goed elkaar tot een glad mengsel. Neem tot slot de geklopte eiwitten. Schep deze voorzichtig door het cream cheese mengsel. Klop niet te hard, dan klop je de lucht er weer uit, maar blijf het geheel rustig omscheppen tot er geen bellen of klonten meer te zien zijn. Neem de bodem uit de ijskast en stort de vulling erop. Het kan iets veel zijn. Ik maak van de rest dan kleine ‘puddinkjes’ door het in bakjes te doen en te laten opstijven. Zet de cake nu zeker 2 uur in de ijskast.

Bij deze cheese cake heb ik gekozen voor een passievruchten topping. Neem een steelpannetje en doe hier 50g suiker en 100ml water in. Laat het even inkoken. Neem de overige 2 gelatine blaadjes en knijp ze goed uit. Los ze op in het kokende suikerwater. Haal het vruchtvlees uit de passievruchten en verzamel het in een bakje. Roer het water met de gelatine er doorheen. Maak van dit mengsel een laagje op de cheese cake. Laat de cake nog een paar uur opstijven in de ijskast voor je hem serveert!6 comments:

Lekker en Simpel said...

Oehh, dat ziet er mooi en heerlijk uit!

Nell said...

Zo, dat ziet er even professioneel uit! Het lijkt wel een Holtkamp of Wely-taart. Knap gedaan.unnan lattente

Thijs said...

Hi Harry,

Het is me niet gelukt om deze te maken, het mengsel ging in de schift. Heb je nog ideeen waar het aan kan liggen? Misschien te lang gewacht voor ik het eiwit gemengd heb met de vulling?
Ik vroeg me trouwens ook af waarom er eigeel door de vulling zou moeten, wat gebeurd er als je dat weglaat?

Overigens is de andere kwarktaart van je blog wel een succes geworden.

Dank en groetjes
thijs

Harry said...

Hi Thijs,

Wat vervelend dat het niet gelukt is. Ik kan maar 1 ding bedenken en dat is dat het mengsel te warm was toen je het eiwit ging toevoegen. De roomkaas, room en het eigeel, moeten licht verwarmd worden zodat ze gemakkelijk mengsen. Het geel zorgt dat het geheel bindt. Ik weet eerlijk gezegd niet wat er gebeurt als het weglaat. Als je moeite hebt met rauwe eieren, kun je ook gepasteuriseerd eigeel kopen.

Good luck! Groet, Harry

Astrid said...

Hoi Harry,
Je recept ziet er heerlijk uit. Ik heb er wel twee vragen over: waarom gaat de cheesecake niet in de oven (zoals bij de meeste recepten) en moet het passievruchtenmengsel eerst afkoelen of kan het meteen bovenop?
Groet, Astrid

Harry said...

Hi Astrid,

Deze cheese cake wordt 'stijf' door de gelatine. Het is eigenlijk niet echt een cake, maar eerder een mousse-achtige structuur. Het vruchtenmengsel kun je het beste een beetje laten afkoelen. Dus niet kokend over de taart heen doen, maar als je te lang wacht, wordt het stijf. Dus niet te warm, maar wel nog vloeibaar.

Succes!

Groet Harry