• 1 grote rode appel (goudreinette)
• 2 plakkenbladerdeeg (roomboter!)
• 2 plakkenbladerdeeg (roomboter!)
• 60g suiker + een beetje extra
• 2 klontjes boter
• scheutje rum
• 100ml slagroom
• Vanille (extract of een stokje)
Neem 2 ronde bakjes, bijvoorbeeld soufflé bakjes. Steek met een bakje 2 rondjes uit het bladerdeeg en leg deze apart. Doe de 60 gram suiker in een tefal pan en zet die op een laag pitje. Schil ondertussen de appel en haal het klokkenhuis eruit, maar let wel goed op de suiker. Verdeel de appels over de bakjes. Probeer er een gelijkmatige laag van te maken.
Als de suiker gesmolten is, voeg je de klontjes boter toe. De karamel in wording begint nu te bubbelen. Voeg een scheutje rum toe, maar pas op voor vlam in de pan. De karamel bubbelt door en kleurt bruin. Neem de pan van het vuur en giet de caramel over de appels. Beweeg de bakjes rustig heen en weer, zodat de karamel gelijkmatig verdeeld wordt.
Leg het bladerdeeg over de appels. Bestrooi het bladerdeeg met een beetje suiker. Zet de bakjes ongeveer 25 minuten in een oven van 180° c graden. Klop ondertussen de slagroom luchtig (niet stijf) met 2 eetlepels suiker en een beetje vanille extract of merg uit een stokje. Als het deegdakje mooi bruin, is de tarte tatin klaar.
Neem de bakje uit de oven. Neem een bordje en leg dit op bovenkant van het bakje met de taart. Draai het bakje met het bordje voorzichtig om, zodat het taartje met het deeg op het bordje terecht komt. Serveren met een beetje room.
No comments:
Post a Comment