Saturday, October 6, 2012

Pizza met vijgen & Ricotta


Ieder heeft zo zijn eigen methode voor het maken van pizza’s. Ik vind pizza heerlijk, maar ben altijd kritisch. Mijn ideale pizza heeft een flinterdunne, maar harde bodem en is rijkelijk belegd.

Nodig voor 1 pizza:

  •       Pizza meel (AH)
  •       Olijfolie
  •       Zout
  •       Tomatensaus
  •       1 tomaat
  •       1 rode ui
  •       2 verse vijgen
  •       Ricotta
  •       Gorgonzola picante
  •       Parmaham
  •       Balsamico stroop
  •       Rucola
  •       Peper

Met het pizzameel van de AH maak je binnen 5 minuten super lekker pizzadeeg. Volg de instructies van de verpakking en rol het deeg zo dun mogelijk uit met een deegroller. Ik maak graag pizza’s in de Bigg Green Egg, maar het kan natuurlijk ook gewoon in de oven. Ik vind het fijn om de bodem even voor te bakken. Zo krijg je het crunchy effect, zonder dat je ingrediënten uitdrogen.

Ontdoe de tomaat van de natte pitjes en snijd hem in dunnen plakjes. Snijd de ui in dunne ringetjes en de vijgen in plakjes. Maak kleine blokjes van de gorgonzola. Zorg dat je alles klaar hebt staan om de pizzabodem te beleggen. Bak de bodem een paar minuten voor in een oven 250°c graden.

Haal de bodem uit de oven en smeer hem in met een dun laagje tomatensaus met een kwastje. Smeer hier vervolgens een laagje ricotta overheen met een lepeltje. Verdeel vervolgens de plakjes tomaat, de uienringen en de vijgen over de pizza. Verspreid ook de blokjes gorgonzola over de pizza.

Maak tot slot een mooi spoor met de balsamico stroop over je pizza en top hem af met gemalen peper. Bak de pizza in ongeveer 10 minuten mooi bruin in een oven van 250°c graden. Als de pizza klaar is, beleg je hem met de parmaham en rucola. Snijd hem vervolgens in punten.


2 comments:

Willy said...

Hallo "Harry",

Heb al verschillende heerlijke recepten van je blog gemaakt, maar het pizzameel van AH kan ik met geen mogelijkheid vinden in de Albert Heijn. Heb het ook aan het personeel gevraagd en zij weten het ook niet.
Waar heb jij dit gehaald (misschien een XL winkel?).
Hoor het graag, want ik kan niet wachten om deze pizza uit te proberen.

Groeten Willy

Harry said...

Hoi Willy,

Ik heb dit al vaker gehoord! Niet iedere AH heeft het dus helaas. Het meel staat bij de 'bak spullen' voor taarten en dergelijken. De officiele naam is: La Tua Farina. Mix voor Pizza & Foccacia (met gist). Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Groet Harry