Sunday, February 10, 2013

Bouillon van schaaldieren

Als je een gerecht maakt met kreeft of langoustines, is het eigenlijk zonde als je niet ook even een bouillon trekt van de schalen.‘Even’ is eigenlijk het woord niet, maar als je het eenmaal hebt opgezet, heb je er geen omkijken meer naar. Het resultaat is heel fijn; een goede basis voor een lekker soepje of een mooie saus.
 
·      Pantsers & hoofden van een kilo langoustines /kreeft
·      1 peen
·      1 prei
·      1 venkel
·      2 tomaten
·      2 uien
·      2 tenen knoflook
·      Peterselie
·      Laurierblad
·      Blikje tomatenpuree
·      Witte wijn
·      Pastis/Ricard
·      Olijfolie
·      Zout & peper

Doe de schalen en hoofden in een diepe soeppan met een beetje olijfolie, zout en peper en bak aan. Ontzuur ondertussen de tomatenpuree, door hem in een bakje met een beetje water even op te warmen in de magnetron. Roer even door.

Snijd de ui, knoflook en alle groenten in grove stukken en voeg toe aan de schalen. Doe ook de tomatenpuree, de peterseliestelen en het laurierblad in de pan en zet alles onder water. Breng het geheel aan de kook. Voeg ook een glas witte wijn toe en scheutje pastis. Laat het geheel minstens anderhalf uur inkoken.

Na anderhalf á twee uur zachtjes koken, kun je de soep zeven. Giet alles door een vergiet en laat goed uitlekken. Doe de bouillon terug in de pan en laat hem verder inkoken tot hij geurig is en genoeg smaak heeft.

Voor een soepje voeg je een flinke scheut slagroom toe. Maak de soep verder op smaak met zout en peper. Voor wat extra dikte kun je klontjes koude boter al kloppend toevoegen. Voeg aan het einde een paar Hollandse garnaaltjes toe en een beetje verse peterselie.

Voor een sausje voeg je een klein beetje slagroom toe en laat je het geheel nog iets verder inkoken. Monteer de saus af met boter; klop koude klontjes met een garde door de bijna kokende saus. Maak de saus aan het einde mooi schuimig door een eierdooier met de staafmixer door de saus heen te draaien. Heel lekker bij een mooi stukje vis met een beetje zeekraal.
No comments: