Monday, February 25, 2013

Limoentaart

Van mijn tante kreeg ik een ingescand receptje voor een limoentaart. Een oud krantenknipsel uit het NRC. Ik ben dol op dit soort knipsels; vergeten recepten van voor het digitale tijdperk. Ik heb recept een beetje aangepast en ik heb de meringue topping toegevoegd. Het resultaat mocht er zijn!

Deeg:
·  75g bruine suiker
·  150g bloem
·  100g boter

Vulling:
·  3 grote eieren
·  110g witte basterd suiker
·  Zakje vanille suiker
·  4 limoenen
·  1 eetlepel maïzena

Meringue topping (optioneel):
·  3 eiwitten
·  50g suiker 

Doe de ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Laat draaien tot een kruimelige massa ontstaat. Neem het deeg uit de machine en kneed tot een mooie bal. Neem een taart vorm van ongeveer 15cm doorsnede en vet hem in met bakspray. Bekleed de vorm met het deeg. Maak het deeg zo dun mogelijk. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Het kan zijn dat je iets over houdt. Bak het deeg 15 minuten voor in een oven van 200°C graden.

Maak ondertussen de vulling. Klop de 3 eieren met de suiker, de vanillesuiker en een eetlepel maïzena. Rasp de schil van de 4 limoenen en pers daarna het sap eruit. Klop alles door de eieren. Haal de bodem na 15 minuten uit de oven en laat hem even afkoelen. Druk het deeg voorzichtig aan met de achterkant van een lepel, zodat alle lucht eruit gaat. Giet nu de eiervulling op het deeg. Zorg dat het niet over de rand heen gaat. Bak de taart 30 minuten in een oven van 180°C graden. Als de vulling gestold is, is de taart klaar.

Voor de meringue klop je 3 eiwitten met 50g suiker stijf, tot het in pieken blijft staan. Maak een mooie berg boven op de taart. Zet de taart onder de gril, tot het eiwit bruin kleurt. Als je de taart liever zonder eiwit serveert, maak je hem af met een beetje poedersuiker.

1 comment:

Maura - YLT said...

Volgende week ben ik jarig en nog op zoek naar een taart voor mijn feestje. Misschien maak ik deze wel! Ziet er heerlijk uit zeg.