Friday, December 24, 2010

Rode vruchten kruimel

Dit is een variant op de favoriete appelkruimel. Het is een van de meest eenvoudige toetjes die je kunt bedenken. Door de appels te vervangen door rood fruit, geef je het een feestelijk tintje. Zeer geschikt als last minute kersttoet.


Nodig voor 4 personen:


• 100 gram suiker
• 200 gram boter
• 300 gram bloem
• 800g rode vruchten (vers of uit de vriezer)
• Vanille ijs / crème fraiche


Meet de hoeveelheden suiker, boter en bloem af. Als je het voor meer mensen wil maken, neem je van alles meer, maar de verhouding blijft hetzelfde. Zorg dat de boter op kamer temperatuur is. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom en kneed ze door elkaar. Het moet geen bal worden, maar kruimelig deeg. Als het om te stevig wordt, voeg je nog wat bloem toe, totdat het weer kruimelig wordt.


Was je vruchten en verspreid deze over 1 ovenschaal of over verschillende kleine bakjes, zodat de hele bodem goed bedekt is. Als je ingevroren vruchten gebruikt, moet je ze eerst ontdooien anders wordt de taart te nat. De laag vruchten mag een paar centimeter dik zijn, want ze slinken in de oven. Stort de kruimels er vervolgens boven op. Een beetje aanduwen mag, maar niet te stevig. Zet het geheel vervolgens 3 kwartier in een voorverwarmde oven (200 graden). De kruimels moeten goudbruin zijn als de taart uit de oven komt. Serveer de taart warm met een bolletje ijs of een lepel crème fraiche.


No comments: