Friday, December 3, 2010

Bospaddenstoelensoepje

Een soepje is een ideaal gerecht voor een kerstdiner, omdat je het van te voren kan maken. Dit bospaddenstoelensoepje is heel lekker en net even iets anders. Zorg dat je  goede spullen hebt, dus ga voor de paddenstoelen en een goede fond naar de groothandel of delicatessenwinkel.


Nodig voor 4 personen:


• 400ml wild of gevogelte fond
• 30g gedroogde boleten (ook wel Cèpes of Porcini genoemd)
• 250ml slag- of kookroom
• Teentje knoflook
• Laurierblad
• Foelie
• Zout & peper
• Citroensap


Zet de fond op in een pan met het teentje knoflook, het laurierblad en een beetje gedroogde foelie. Laat de fond voor ongeveer 1/3 inkoken; je houdt dus 2/3 over. Zeef de kruiden uit de fond.


Doe de paddenstoelen in een kom. Giet daar een halve liter kokend water bij. Laat dit een kwartier wellen. Knijp de gewelde paddenstoelen uit en snijd ze fijn. Zeef het vocht zodat eventueel zand niet in de soep komt. Kook het vocht in tot het volume ongeveer gelijk is aan je hoeveelheid fond. Voeg fond en paddenstoelenvocht samen en laat dat nog ca. 5 minuten inkoken. Het mengsel moet krachtig en geurig zijn. Doe er vervolgens de fijngesneden paddenstoelen bij en laat dit alles afkoelen totdat het handwarm is. Voeg nu al roerend de room toe. Proef de soep en maak het af met een paar drupjes citroensap, peper en zout.


Dien het soepje op in kleine kopjes met een klein scheutje room en een beetje gehakte bieslook. Een kaasstengel of soepstengel, maakt je soepje extra feestelijk.

No comments: