Dit is perfect
lunch of brunch gerecht voor de paasdagen. Ook lekker met een glas witte wijn.
Het succes valt of staat wel met de juiste ingrediënten. Zorg voor verse eieren
en mooie zalm. Koop een ongesneden zuurdesembrood bij een goede bakker. Het is
belangijk dat je eieren super vers zijn, want dan zit het wit stevig om de
dooier heen. Dit maakt het pocheren een stuk makkelijker.
Voor 4 personen:
• 6 kakelverse
eieren
• 200g mooie
gerookte zalm
• Vers zuurdesem
brood (ongesneden)
• Boter
• 2 citroenen
• Zout &
peper
Begin met de
Hollandaise saus. Zorg dat je eierdooiers op kamertemperatuur zijn. Pers het
sap uit de citroenen en zorg dat je kleine blokjes ijskoude boter klaar hebt
staan. Klop 2 eierdooiers luchtig au bain Marie in een grote kom. Voeg eén voor eén de klontjes boter
toe en blijf goed kloppen tot de saus pakt. Heb geduld en zorg dat de saus niet
te warm wordt, want het wordt een roerei. Als de saus dik begint te worden,
voeg je citroensap en zout en peper al kloppend toe kloppend naar smaak toe.
Als de saus de juiste smaak en dikte heeft, zet je hem weg. Houd de pan met
kokend water nog even op het vuur, want straks wil je de saus misschien nog
even opwarmen.
Zet een ondiepe pan
(hapjes pan is perfect) op met water , zout en een scheut azijn om de eieren te
pocheren. Snijd ondertussen sneedjes van het brood en rooster deze kort in de
oven of broodrooster. Ze moeten niet te hard worden, maar het is wel lekker als
ze een beetje ‘bite’ hebben. Besmeer de broodjes met een klein beetje boter en
beleg ze vervolgens met de zalm.
Nu is het tijd om
de 4 overgebleven eieren to pocheren. Zorg dat het water niet ‘wild borrelt’,
maar draai het vuur laag als het kookt. Breek een ei in een grote soeplepel.
Laat het rauwe ei voorzichtig in het water glijden. Het eiwit wordt nu wit.
Voeg alle eieren toe. De eieren zijn na 4 minuten goed. Haal ze uit het water
en laat ze even uitlekken. Leg op ieder broodje een ei.
Warm de Hollandaise
saus nog even op boven de een pan met kokend water. Verdeel de saus over de
broodjes. Top het geheel af met een beetje versgemalen peper.
No comments:
Post a Comment