Thursday, April 14, 2011

Gerookte zalm, gepocheerd ei & Hollandaise saus op zuurdesemtoast

Dit is perfect lunch of brunch gerecht voor de paasdagen. Ook lekker met een glas witte wijn. Het succes valt of staat wel met de juiste ingrediënten. Zorg voor verse eieren en mooie zalm. Koop een ongesneden zuurdesembrood bij een goede bakker. Het is belangijk dat je eieren super vers zijn, want dan zit het wit stevig om de dooier heen. Dit maakt het pocheren een stuk makkelijker.

Voor 4 personen:

• 6 kakelverse eieren
• 200g mooie gerookte zalm
• Vers zuurdesem brood (ongesneden)
• Boter
• 2 citroenen
• Zout & peper

Begin met de Hollandaise saus. Zorg dat je eierdooiers op kamertemperatuur zijn. Pers het sap uit de citroenen en zorg dat je kleine blokjes ijskoude boter klaar hebt staan. Klop 2 eierdooiers luchtig au bain Marie in een grote kom. Voeg eén voor eén de klontjes boter toe en blijf goed kloppen tot de saus pakt. Heb geduld en zorg dat de saus niet te warm wordt, want het wordt een roerei. Als de saus dik begint te worden, voeg je citroensap en zout en peper al kloppend toe kloppend naar smaak toe. Als de saus de juiste smaak en dikte heeft, zet je hem weg. Houd de pan met kokend water nog even op het vuur, want straks wil je de saus misschien nog even opwarmen.

Zet een ondiepe pan (hapjes pan is perfect) op met water , zout en een scheut azijn om de eieren te pocheren. Snijd ondertussen sneedjes van het brood en rooster deze kort in de oven of broodrooster. Ze moeten niet te hard worden, maar het is wel lekker als ze een beetje ‘bite’ hebben. Besmeer de broodjes met een klein beetje boter en beleg ze vervolgens met de zalm.

Nu is het tijd om de 4 overgebleven eieren to pocheren. Zorg dat het water niet ‘wild borrelt’, maar draai het vuur laag als het kookt. Breek een ei in een grote soeplepel. Laat het rauwe ei voorzichtig in het water glijden. Het eiwit wordt nu wit. Voeg alle eieren toe. De eieren zijn na 4 minuten goed. Haal ze uit het water en laat ze even uitlekken. Leg op ieder broodje een ei.

Warm de Hollandaise saus nog even op boven de een pan met kokend water. Verdeel de saus over de broodjes. Top het geheel af met een beetje versgemalen peper.

No comments: