Saturday, April 16, 2011

Panna cotta met frambozen-honing gelei

Panna Cotta betekent letterlijk gekookte room in het Italiaans. Je kunt deze gekookte room met van alles combineren. Ik heb in dit recept gekozen voor frambozengelei, maar vers fruit is ook heel lekker. Passievrucht bijvoorbeeld, of bosbessen.


Nodig voor 6 toetjes:


• 300ml slagroom
• 300ml volle yoghurt
• 5 eetlepels suiker
• 1 vanille stokje
• 100g frambozen (uit de vriezer)
• 6 gelatine blaadjes
• Honing


Doe de slagroom in een pannetje met de suiker en het merg uit 1 vanille stokje. Breng dit aan de kook. Laat de gelatine ondertussen wellen in een bak koud water. Zodra de room kookt, haal je de pan van het vuur. Knijp 4 gelatine blaadjes goed uit en los ze op in de room. Roer ook de yoghurt door de room. Roer het geheel goed door en giet het in een kan waarmee je goed kunt schenken. Verdeel de panna cotta over mooie glaasjes of bakjes.


Zet de panna cotta’s in de ijskast. Maak de frambozen gelei door de bevroren frambozen samen met 3 eetlepels honing een scheutje water op te zetten in een pannetje. Roer rustig. De frambozen ‘vallen’ uit elkaar en er ontstaat een sausje. Je kunt het sausje door de zeef heen drukken, dan ben je pitjes kwijt. Als de frambozen helemaal zijn ‘opgelost’ haal je de pan het vuur. Neem de overige 2 gelatine blaadjes en los ze op in de frambozensaus.


Als de panna cotta’s wat steviger zijn geworden, verdeel je de frambozen saus over de glaasjes. Als de panna cotta nog te vloeibaar is, zullen de yoghurt en de frambozen gaan mengen en dat ziet er niet mooi uit. Wacht dus even met de frambozen tot de panna cotta’s zijn opgesteven. Warm het sausje weer even op om hem vloeibaar te maken.


De panna cotta’s zijn na een uur of 5 meestal helemaal goed. Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, maak je ze een dag van te voren. Een blaadje munt maakt het af voor het ook en een koekje is ook een lekkere toevoeging.

No comments: