Sunday, October 31, 2010

Gebakken sliptongetjes

Gebakken sliptongetjes waren thuis vroeger een echte traktatie (nog steeds eigenlijk). Mijn zusje en ik mochten ze nooit in een restaurant bestellen, want thuis werden ze door mijn vader naar eigen zeggen beter bereid. Daar had en heeft hij gelijk in. Soms kan ik de verleiding in een restaurant niet weerstaan, maar mijn vader houdt altijd gelijk. Bij deze zijn recept.

Nodig voor 4 personen:

  • 12 verse sliptongen
  • Paneermeel
  • Peper & zout
  • Veel zonnebloemolie
  • De krant van gisteren
  • Bakpapier

Bekleed je aanrecht met oude kranten en daarboven op het bakpapier. Leg de tongen op het bakpapier en bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper. Bestrooi ze vervolgens aan beide kanten rijkelijk met paneermeel. Ze zijn een beetje nattig, dus het paneermeel blijft wel plakken. Neem nog een stuk bakpapier leg dat over de tongen. Druk de tongetjes met het paneermeel goed aan.


Doe zoveel olie in een goede grote koekenpan, zodat er ongeveer laag van 1,5 cm in staat. De vis moet zwemmen, bijna gefrituurd worden. Laat de olie goed heet worden. Test dit met een beetje paneermeel. Als de olie goed heet is, bak je de vissen per 2 of 3 in een paar minuten goedbruin. Draai ze af en toe om met beleid. Als ze mooi bruin zijn, zijn ze klaar.


Laat ze goed uitlekken voor je ze op de borden legt, anders wordt het een vette bedoeling. Omdat je niet alle vissen tegelijk kunt bakken, zul je het in 2 of 3 rondes moeten doen. Je zou het in een keer kunnen doen en de vissen in de oven warm houden, maar vers gebakken blijft het lekkerst.


 Lekker met een salade en remouladesaus.

No comments: