Sunday, October 31, 2010

Scheermessen

Scheermessen zijn rare dingen en bij de meeste mensen zal niet direct het water in de mond lopen bij het zien van deze beesten. Zonde, want ze zijn echt heel lekker! Als je ze in een netje bij de visboer ziet liggen, of op de markt, moet je toch eens overwegen ze mee te nemen.

Nodig voor 4 personen:
  • 500g scheermessen
  • 1 citroen
  • Gemberwortel
  • 2 tenen knoflook
  • Platte peterselie
  • Rode peper
  • 2 bosuitjes
  • Olijfolie
  • Peper & zout
Leg de scheermessen in een pan met koud water en voeg hier een beetje zout en rode peper aan toe. De peper in het water zorgt ervoor dat de scheermessen het zand dat ze vasthouden uitspugen. Laat dit ongeveer een half uurtje staan.


Hak de platte peterselie, de bosuitjes, rode peper, en knoflook fijn. Schil een stronkje gemberwortel van 3 centimeter en hak ook de gember fijn. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen vervolgens uit, zodat je het sap en de schil kunt gebruiken. Voeg alle kruiden toe aan ongeveer 5 eetlepels olijfolie en voeg hier ook de citroenschil en het sap aan toe. Maak de dressing af met een beetje peper en zout.

Laat de scheermessen goed uitlekken en verdeel ze vervolgens over een ovenplaat of schaal. Ze moeten niet boven op elkaar liggen, maar naast elkaar. Verdeel de dressing over de schelpen en zorg dat ze allemaal lekker ruim bedekt zijn. Zet de scheermessen in een oven van 200⁰C graden. Je zult zien dat de schelpen van zelf open gaan. Schep het geheel na 5 minuten even om, zodat de dressing ook in de schelpen terecht komt. Na 10 minuten zullen alle schelpen open zijn en zijn ze klaar. Bij opdienen kun je nog een beetje van de saus uit de ovenschaal over de schelpen heen doen.

No comments: