Steak tartaar is eigenlijk niets anders dan
rauwe, gehakte biefstuk. Wat het spannend maakt is wat je erbij doet. Je kunt
de tartaar alvast aanmaken of je kunt je gasten dit zelf laten doen,
afhankelijk van de gelegenheid. Ik ga er bij dit recept vanuit dat je de steak
tartaar als hoofdgerecht serveert. Als je het als voorgerecht wil eten, neem je
de helft.
Nodig voor 4 personen:
• 600g Hollandse biefstuk
• 4 kleine eitjes
• Zelfgemaakte mayonaise (recept 22 juli 2010)
• Grove mosterd
• Worcestersaus
• Sjalotjes
• Knoflook
• Kappertjes
• Augurkjes
• Peterselie
• Ansjovis
• Zout & peper
• Optioneel: scheutje cognac
Hak het vlees zo fijn mogelijk met een heel
scherp mes. Je kunt vals spelen met de keukenmachine, maar zelf hakken is
beter. Maak van het vlees op ieder bord een tartaartje met een kookring. Splits
de eieren en bewaar de dooiers. Maak een kuiltje in de tartaar en leg daar
dooier in een halve eierschaal in.
Hak de sjalotjes, augurkjes, knoflook, peterselie en
de ansjovis in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in kleine bakjes. Deze zet
je op tafel bij het opdienen. Zet ook de andere ingrediënten kunnen op tafel.Zo
kan iedereen zijn eigen steak op smaak maken. Een heel klein scheutje cognac
geeft het vlees een extra dimensie. Begin door de eierdooier met het vlees te
mengen en voeg naar eigen smaak alle andere ingrediënten toe aan het vlees.
Als je het vlees van te voren aanmaakt, voeg je
alle ingrediënten met mate toe. Proef het vlees regelmatig. Als je moeite
hebt met rauwe eieren, kun je ook mayonaise gebruiken. Naast normale
mayonaise is truffel mayonaise heel lekker bij het vlees (niet zo zeer om
er doorheen te doen). Lekker met Franse frietjes en een groene salade!
No comments:
Post a Comment