Monday, February 4, 2013

Chili con carne

Chili con carne is echt comfort food en zeer geschikt voor koude winter dagen. Er zijn veel verschillende recepten voor chili con carne te vinden. Mijn versie is heel lekker en staat super snel op tafel.

Nodig voor 3 personen:

  • 400g rundergehakt
  • 100g chorizo
  • 1 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Paprika poeder
  • Kaneel
  • Chili peper
  • Klein blikje tomaten puree
  • Blik gepelde tomaten
  • Blik kidney bonen
  • Blik mais
  • Half glas rode wijn
  • 100ml runderbouillon
  • Olijf olie
  • Zout

Garnering:
  • 1 avocado
  • Crème fraiche
  • Bosuitje

Hak de knoflook en rode ui fijn en fruit zachtjes aan in een diepe pan met een beetje olijfolie. Snijd een stukje chorizo in blokjes en voeg bij de ui. Doe nu het gehakt in de pan. Voeg hier ongeveer een theelepel chili peper aan toe, een flinke mespunt paprika poeder en een klein beetje kaneel. Roer goed door. Nu mogen de tomaten puree en gepelde tomaten erbij. Doe ook de wijn en de bouillon bij het gehakt. Draai het vuur hoog en laat het geheel goed inkoken.

Doe de kidneybonen en mais in een vergiet en spoel goed af met koud water. Laat goed uitlekken. Als je chili is ingekookt tot een dikke vleessaus, maak je het verder op smaak met zout en indien nodig nog meer chili, paprikapoeder en kaneel. Als je tevreden bent met de smaak, doe je de mais en de bonen erbij.

Prak de avocado fijn in een bakje. Voeg hier citroensap aan toe tegen het verkleuren. Dien de chili op met een lepel crème fraiche, een lepel avocado en maak het af fijn gehakte bosui. Koriander is ook lekker.

 
 
   

Sunday, January 27, 2013

Amerikaanse pancakes met blauwe bessen

Nodig voor +/- 16 pancakes:

  • 100g bloem
  • 3 eieren
  • 2dl karnemelk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels suiker
  • 150g blauwe bessen
  • Boter
  • Stroop (Maple Syrup)
  • Snufje zout

Splits de eieren. Doe de eiwitten en eigelen in 2 aparte kommen. Voeg de bloem, karnemelk, suiker en het bakpoeder toe aan de eigelen. Klop het met een garde tot een glad mengsel. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf tot het in pieken blijft staat.

Schep het eiwit nu voorzichtig door het beslag. Het beslag moet lekker luchtig blijven. Neem een koekenpan met een goede antiaanbak laag. Ik vind de pancakes het lekkerst als ze zonder bakvet worden gebakken. Je kunt het beslag het beste in een kleine hoeveelheden met een soeplepel in de pan gieten. Je kunt in een grote koekenpan 3 of 4 pancakes te gelijk bakken. Verdeel direct nadat je het beslag in de pan hebt gedaan een kleine handje blauwe bessen over iedere pancake. Bewaar er ook een aantal voor de garnering.


Als je belletjes ziet verschijnen aan de bovenkant van de pancakes, kun je ze voorzichtig omdraaien. Als ze aan beide kanten mooi bruin zijn, zijn ze klaar. Serveer de pancakes met de overgebleven bessen, een klontje boter en een scheut stroop. Het liefst Maple Syrup, te krijgen bij de delicatessenwinkel.






 

 

Friday, January 25, 2013

Scones

Scones zijn een soort Engelse broodjes. Ze zijn meestal zoet, maar je kunt ze ook hartig maken met bijvoorbeeld kaas en spek. Je laat de suiker dan uit het recept. Ik heb in dit recept gekozen voor cranberries, net even iets anders dan de gebruikelijke rozijntjes.

Nodig voor +/- 8 scones:

  • 250g tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 30g koude boter
  • 2 eieren
  • Suiker
  • 1 dl kwark
  • 75g gedroogde cranberries

Doe de bloem, het zout, 3 eetlepels suiker en de cranberries bij elkaar in een kom. Voeg de boter in kleine klontjes toe en wrijf alles tussen je vingers fijn. Een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg nu 1 ei en de kwark toe. Kneed het geheel snel tot een mooie deegbal. De scones hoeven niet perfect van vorm te zijn. Maak ovale bergjes van ongeveer 2,5 cm hoog en 5 cm lang of breed. Klop het andere ei los en bestrijk de scones ermee met een kwastje. Bestrooi ze met suiker.


De scones moeten nu ongeveer 25 minuten in een voor verwarmde over van 200°c. Als ze eenmaal in de oven zitten, moet je over dicht laten. De scones moeten rijzen. Als ze mooi goud bruin zijn, zijn ze klaar. Eet de scones met boter en jam of met clotted cream, zoals the British.






 

 

Sunday, December 9, 2012

Karnemelk cake met rode vruchten

Nodig voor 1 cake:

  • 325g bloem
  • 3 eieren
  • 250ml karnemelk
  • 70g boter
  • 150g witte basterd suiker
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 1 limoen
  • 300g frambozen
  • 150g blauwe bessen
  • Bakpoeder

Neem een grote kom en doe daar de bloem met het bakpoeder en de basterdsuiker in. Klop de eieren los en smelt de boter.  Klop de eieren, boter en karnemelk door elkaar met een garde. Voeg dit mengsel toe aan de bloem en blijf roeren tot het mengsel helemaal glad is. Rasp de schil van de limoen en voeg toe aan het beslag.

Was de vruchten en  roer ze voorzichtig door het beslag.  Vet een cakevorm in en stort het beslag in de vorm. Bestrooi de cake met rietsuiker voor een mooi korstje. Bak de cake goudbruin in ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C graden.



Thursday, November 22, 2012

Gemarineerde Aubergine

Aubergines worden vaak tot pulp geroerd in bijvoorbeeld ratatouille. Zonde! Als je aubergines grilt en daarna marineert behouden ze smaak en structuur.

Nog voor 2 personen:

·         1 aubergine
·         1 bosje basilicum
·         1 citroen
·         Extra vergine olijfolie
·         Chilipeper (flakes)
·         Zeezout

Snijd de aubergines in langwerpige stukken van ongeveer 5 bij 2 centimeter. Gril ze vervolgens in een pan met een beetje olijfolie of op de BBQ. Maak ondertussen de marinade. Neem 5 eetlepels olijfolie. Voeg hier de rasp van de schil van de citroen, een beetje chilipeper en een beetje zout aan toe. Als ze een beetje bruin beginnen te kleuren, zijn aubergines goed. Doe ze samen met de marinade in een schaal en schep goed om. Hak op het laatste moment de basilicum. Voeg toe aan de aubergine en je bent klaar!
 
 

Monday, October 15, 2012

Boeuf Bourguignon

Er zijn veel recepten voor Boeuf Bourguignon te vinden. Ze verschillen in moeilijkheid en bereidingstijd. Ongetwijfeld is het heerlijk om je runderlappen 24 uur te laten marineren in de rode wijn, maar daar heb ik geen geduld voor. Voor deze variant heb je ook een beetje geduld nodig, maar de beloning is groot.

Nodig voor 4 personen:

  • 1 kilo runderlappen (mager)
  • 150g spekjes (mager, niet gerookt)
  • 1 winterpeen
  • 4 stengels selderij
  • 1 grote ui
  • 150g kastanje champignons
  • 150g zilveruitjes
  • Rode wijn (Bourgogne)
  • Runderfond 
  • Tomatenpuree
  • Peterselie
  • Tijm
  • Laurierblad
  • Roomboter
  • Zout & peper

Neem een stoofpan met een dikke bodem. Doe hier een flinke klont boter in. Bak hier de spekjes in. Als ze bruin zijn, haal je ze uit de pan met een schuimspaan. Snijd het rund in stukken. Bestrooi het met peper en bak het in het spekvet en de boter. Hak ondertussen de peen en selderij in kleine stukjes. De grote ui mag in grove stukken. Als het vlees bruin kleurt, haal je het er uit.  Bak nu de groenten in de boter.

Als de groenten een beetje glazig worden, doe je het vlees en de spekjes terug in de pan. Voeg nu 3 kopjes rode wijn en 3 kopjes van de fond toe, zodat alle ingedrienten net onder staat. Roer een ruime eetlepel tomatenpuree door de stoof.  Voeg ook een paar takken tijm en twee laurierbladeren toe. Draai het vuur nu laag. Zet de pan eventueel op een sudderplaatje. Laat het geheel nu zeker 3 uur sudderen. De stoof mag niet hard koken, als er af en toe een belletje aan de oppervlakte verschijnt, gaat het hard genoeg. Roer af en toe in de pan. De saus mag inkoken, maar moet niet te dik worden. Een beetje water of wijn toevoegen mag tijdens het sudderen.

Na ongeveer 2.5 uur sudderen, kun je gaan proeven. Maak het gerecht op smaak met zout en peper. Voeg ongeveer 5 minuten voor je de Boeuf Bourguignon gaat serveren de zilveruitjes en de champignons toe.  Het is lekker als die een beetje bite houden. De stoof is lekker met aardappelpuree, gekookte aardappelen of wilde rijst. Maak het geheel af het verse peterselie.  
 

 
 
 

Saturday, October 6, 2012

Pizza met vijgen & Ricotta


Ieder heeft zo zijn eigen methode voor het maken van pizza’s. Ik vind pizza heerlijk, maar ben altijd kritisch. Mijn ideale pizza heeft een flinterdunne, maar harde bodem en is rijkelijk belegd.

Nodig voor 1 pizza:

  •       Pizza meel (AH)
  •       Olijfolie
  •       Zout
  •       Tomatensaus
  •       1 tomaat
  •       1 rode ui
  •       2 verse vijgen
  •       Ricotta
  •       Gorgonzola picante
  •       Parmaham
  •       Balsamico stroop
  •       Rucola
  •       Peper

Met het pizzameel van de AH maak je binnen 5 minuten super lekker pizzadeeg. Volg de instructies van de verpakking en rol het deeg zo dun mogelijk uit met een deegroller. Ik maak graag pizza’s in de Bigg Green Egg, maar het kan natuurlijk ook gewoon in de oven. Ik vind het fijn om de bodem even voor te bakken. Zo krijg je het crunchy effect, zonder dat je ingrediënten uitdrogen.

Ontdoe de tomaat van de natte pitjes en snijd hem in dunnen plakjes. Snijd de ui in dunne ringetjes en de vijgen in plakjes. Maak kleine blokjes van de gorgonzola. Zorg dat je alles klaar hebt staan om de pizzabodem te beleggen. Bak de bodem een paar minuten voor in een oven 250°c graden.

Haal de bodem uit de oven en smeer hem in met een dun laagje tomatensaus met een kwastje. Smeer hier vervolgens een laagje ricotta overheen met een lepeltje. Verdeel vervolgens de plakjes tomaat, de uienringen en de vijgen over de pizza. Verspreid ook de blokjes gorgonzola over de pizza.

Maak tot slot een mooi spoor met de balsamico stroop over je pizza en top hem af met gemalen peper. Bak de pizza in ongeveer 10 minuten mooi bruin in een oven van 250°c graden. Als de pizza klaar is, beleg je hem met de parmaham en rucola. Snijd hem vervolgens in punten.


Wednesday, August 15, 2012

Oosterse Vispakketjes

Nodig voor 2 personen:

·      400g kabeljauw (of andere witvis)
·      200g bimi
·      100g sperzieboontjes
·      1 prei
·      Taugé
·      Rode peper
·      Stronkje gember
·      2 tenen knoflook
·      2 bosuitjes
·      1 limoen
·      Koriander
·      Vissaus
·      Kikoman (zoutarm)
·      Boter
·      Bakpapier

Zet de bimi’s en de sperzieboontjes kort aan in kokend water, zodat ze straks niet rauw in de vispakketten gaan. Kook ze gedurende 2 minuten en spoel ze dan af onder de koude kraan, zodat ze niet doorgaren.

Hak de bosuitjes, knoflook, gember en rode peper fijn. Rasp de schil van de limoen. Verzamel alles samen in een bakje. Pers het sap uit de limoen en voeg het toe aan de kruiden samen met 3 eetlepels vissaus en 3 eetlepels kikoman. Roer alles door elkaar.

Snijd de prei in ringetjes en verdeel de vis in twee gelijke porties. Neem twee grote stukken bakpapier en leg die op het aanrecht. In het midden van het bakpapier maak je een bedje van de bimi’s, boontjes en de prei. Verdeel de helft van de dressing over de groenten. Verdeel de vis vervolgens over de groenten. De rest van de dressing mag over de vis. Voeg tot slot een paar kleine klontjes boter toe aan de vis.

Vouw het bakpapier over de vis en draai de uiteinden dicht. Zorg dat ze dicht blijven zitten. De pakketjes moeten een half uur in een voorverwarmde oven van 200°C graden. De koriander voeg je toe als je pakketjes hebt geopend. Lekker met noedels of een beetje rijst.


Tuesday, August 7, 2012

Toast met tuinbonen

Nodig voor 4 personen:

·       Ciabatta
·       200g tuinbonen (vers of uit de vriezer)
·       1 bos verse munt
·       1 bos peterselie
·       100g Parmezaan
·       Olijfolie
·       Zout en peper

Begin met de tuinboontjes. Doe nu de tuinboontjes in een pan met kokend water en kook ze in 3 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze even af met koud water, zodat ze niet doorgaren. Nu begint het leukste werk: we gaan ze
dubbel doppen. Haal de daadwerkelijke boontjes uit het hun groene velletje. Verzamel de boontjes in een kom.

Bak terwijl je de pesto maakt, de ciabatta af zoals vermeld op de verpakking. Laat het brood alleen niet te bruin worden. De toastjes moeten straks nog een keer afgebakken worden en ze moeten niet te hard worden. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen.

Doe de blaadjes munt en peterselie in de keukenmachine. Voeg een scheut olijfolie en zout en peper toe. Druk een paar keer op puls. Hak de Parmezaan in grove stukken en voeg hem toe aan de kruiden. Druk weer een aantal keer op puls. Als alle ingrediënten grof gehakt zijn, voeg je nog een beetje olie toe terwijl de keukenmachine draait. Als de pesto mooi smeuïg, maar niet te fijn is, is hij klaar. Voeg een aantal eetlepels van de pesto toe aan de bonen.

Snijd het brood in sneedjes en leg ze weer terug op het ovenrek. Besprenkel de toastjes met olijfolie en bestrooi ze met zeezout en peper. Bak ze nog 5 minuten af in een oven van 200c graden. Verdeel het tuinbonenmengsel over de toastjes. Rasp nog een beetje van de kaas over de bruschetta's.





Sunday, July 8, 2012

Tandoori Kip

Nodig voor 2 kipjes:

·      2 poussins
·      150ml Griekse yoghurt
·      1 limoen
·      2 tenen knoflook
·      1 rode peper
·      Verse koriander
·      3 á 4 eetlepels Indiase curry pasta
·      1 theelepel garam masala
·      1 theelepel zout
·      Mespunt gemalen komijn
·      1 eetlepel bruine suiker

Begin ruim op tijd met de marinade, want hoe langer de kip kan marineren, hoe beter. Doe de yoghurt in een ruime kom. Voeg hier het sap van de limoen aan toe. Hak de knoflook, rode peper en koriander en roer door de yoghurt. Bewaar een beetje koriander voor bij het opdienen.

De marinade geef je kleur en maak je op smaak met de curry pasta. Bijvoorbeeld Patak’s is goed. Je kunt er voor kiezen om de komijn en garam masala achterwegen te laten, als je deze kruiden niet voor handen hebt, maar ze geven de marinade een diepere smaak dan wanneer je alleen de curry pasta gebruikt. Roer de curry pasta, de rest van de kruiden en de suiker door de yoghurt. Wrijf de kipjes goed in met de marinade, zorg er ook voor dat de marinade in de kipjes terecht komt. Laat ze zeker 3 uur in de marinade liggen.

Ik heb de kipjes vervolgens bereid in The Bigg Green Egg. Laat de BBQ heel warm worden, zodat de kipjes een mooie bruine korst kunnen krijgen. Als ze mooi bruin zijn, laat je de temperatuur dalen naar 150° c graden. Na ongeveer 45 minuten in het ei, zijn ze goed. In de oven doe je het omgekeerde. Laat de kipjes gedurende 45 minuten garen op 150° c graden, waarna je ze nog even op hogere temperatuur of onder de grill een extra bruin velletje geeft.

Bestrooi de kip voor opdienen met een beetje verse koriander. Lekker met een groente curry en rijst of een frisse salade.