Saturday, March 12, 2011

Wentelteefjes van meuslibrood

Wentelteefjes zijn lekker als ontbijt en als toetje. Je kunt variëren met het brood; gewoon wit, brioche of krenten-notenbrood zoals in dit recept. Vruchtjes of een bolletje ijs zijn een lekkere toevoeging

Nodig voor 4 personen:

• Krenten-notenbrood
• 3 eieren
• Suiker
• Kaneel
• 200ml Griekse yoghurt
• 2 passievruchten
• Honing
• Boter

Breek de eieren in een kom en voeg hier een scheut melk, 2 flinke scheppen suiker en een flinke mespunt kaneel aan toe. Kluts alles goed door elkaar. Snijd het brood in plakken en haal de sneetjes een voor een door het eiermengsel. Zacht brood neemt het ei gemakkelijk op, hard brood moet je iets langer in het ei laten liggen om het goed te absorberen.

Roer het vruchtvlees van de passievruchten door de yoghurt. Maak de yoghurt indien nodig wat zoeter met een beetje honing. Bak de wentelteefjes mooi bruin in een beetje boter. Maak de bordjes mooi op met het sausje en een beetje honing.

Wednesday, March 2, 2011

Geitenkaastaartjes met geconfijte sjalotjes

Nodig voor 4 taartjes:

• 4 plakken bladerdeeg
• Rond geitenkaasje met korst
• 3 grote sjalotten
• Handje cantharellen
• Bruine suiker
• Boter
• Zout & peper

Snijd rondjes uit de plakken bladerdeeg met een grote kook ring. Snijd de sjalotten in ringetjes. Neem een pan met een dikke bodem en smelt een klont boter. Doe de sjalottenringen in de pan en laat ze langzaam karamelliseren met een theelepel bruine suiker. Als de ringen mooi bruin zijn, voeg je de paddenstoelen toe.

Snijd een plakje van de geitenkaas en leg dit op het bladerdeeg. Bovenop de geitenkaas gaan de uien met de paddenstoelen. Aftoppen met een beetje peper en eventueel wat zout. De taartjes moeten ongeveer een half uurtje in de oven op 200˚c graden.


Saturday, February 26, 2011

Roerei met zalm

Ontbijten wordt vaak onderschat. Doordeweeks doen we het vaak  niet of nauwelijks. Daarom moet je er in het weekend extra van genieten! Verras je lief op zondag ochtend met roerei met gerookte zalm.

Nodig voor 2 personen:

· 4 scharreleitjes
· Bieslook
· Slagroom
· Zout & peper
· 100g gerookte zalm
· lekkere witte broodjes / toastjes

Kluts de eieren samen met de gehakte bieslook en een scheut room. Voeg ook zout & peper toe. De kunst is om het roerei niet te lang te bakken, zodat het lekker smeuïg blijft. Je wil voorkomen dat het droge vlokken worden. Verhit een pan met een beetje olie. Voeg het eiermengsel toe en blijft roeren. Als de eieren de gewenste substantie hebben, haal je ei direct uit de pan. Maak je bordje mooi op.


Wednesday, February 23, 2011

Knolselderijsoep met gorgonzola

Voor een grote pan soep:

• 1 flinke knolselderij
• 1 teentje knoflook
• 2 sjalotten
• Gorgonzola (200g)
• 1 liter groentebouillon
• Laurierblad
• 250ml kook room
• Olijfolie
• Citroensap
• Zout & Peper

Hak de uitjes en de knoflook fijn en fruit deze zachtjes aan in olijfolie in een diepe soeppan. Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Doe de knolselderij ook in de pan en schep het goed om. Voeg na 5 minuten de groentebouillon ook toe en het laurierblaadje. Breng het geheel aan de kook. Laat de knolselderij ongeveer een half uur koken tot hij zacht is.

Giet de knolselderij af, maar vang de bouillon op in een maatbeker. Vis het laurierblaadje uit de soep. Doe de rest in de keukenmachine en pureer alles tot een gladde pap. Voeg de gorgonzola toe in blokjes en pureer die mee. Giet geleidelijk de bouillon terug zodat de dikke pap verandert in soep. Doe de soep terug in de pan. Zet deze op laag vuur en voeg al roerend de kook room toe en eventueel nog meer bouillon als je de soep nog te dik vind. Maak op smaak met zout en peper en een beetje citroensap voor de frisheid.

Saturday, February 19, 2011

Blini's met gerookte zalm & kaviaar

Dit is zo'n simpel borrelhapje dat het eigenlijk geen recept is, maar een tip. Het is altijd een succes! Bij de groothandel kun je kleine blini's vinden in de vriezer of bij de delicatessenwinkel.

Nodig:

•    Blini’s
•    Gerookte zalm
•    Crème fraiche
•    Citroen
•    Peper
•    Topping: zwarte viseitjes of kwarteleitjes

Bereid de blini's volgens de instructie op de verpakking. Als ze klaar zijn besmeer je ze met een laagje crème fraiche. Hier boven op gaat een plakje zalm. Als je de blini's afmaakt met viseitjes, dan doe je een mespuntje van de eitjes bovenop de zalm. Afmaken met peper en een beetje citroen.  

Als je de kwarteleitjes erbij doet, moet je die bakken. Als je een poffertjespan hebt, dan is die perfect voor het bakken van de eitjes. Maar het kan natuurlijk ook gewoon in de koekenpan met een beetje olie. Leg het eitje bovenop de zalm. Aftoppen met een beetje peper.

Tuesday, February 15, 2011

Citroencake met maanzaad

Nodig voor 1 cake:


• 225g bloem
• 175g suiker
• 175g boter
• 1 zakje bakpoeder
• 1 zakje vanille suiker
• 100g Griekse yoghurt
• 2 citroenen
• Maanzaad


Icing:


• 75g boter
• 100g suiker
• Sap van 1 citroen


Weeg de bloem en de suiker af en doe dit samen met de vanille suiker en het bakpoeder in een grote bak. Voeg hier twee eetlepels maanzaad aan toe en de rasp van de schil van 2 citroenen. Smelt de boter en laat deze even afkoelen. Klop de eieren en de yoghurt door het beslag en voeg ook de boter toe. Zorg ervoor dat het een glad beslag wordt.


Stort het beslag in een cake vorm en bak de cake mooi bruin in ongeveer 40 minuten in een oven van 180°c graden. Prik in de cake om te kijken of hij klaar is. Als de prikker er ‘droog’ uit komt, is de cake goed. Maak ondertussen de icing. Smelt de boter in een pannetje en los hier al roerend de suiker in op. Voeg hier ook het citroensap aan toe. Als het een dik stroperig sausje is geworden, is het goed.


Laat de cake afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm. Zorg dat de icing nog warm (en vloeibaar) is, als je hem gaat aanbrengen. Gebruik hiervoor een kwastje of een lepel. Het laagje stolt van zelf als het af koelt.

Wednesday, February 9, 2011

Zalm envelopjes


Nodig voor 4 personen:

• 400g verse rauwe zalm
• Bos dille
• 1 rode ui
• Kappertjes
• 2 eieren
• Cream cheese
• 4 vellen bladerdeeg
• Sesamzaadje
• Zout & peper

Ontdoe de zalm van haar vel. Maak tartaar van de zalm in de keukenmachine of hak de zalm fijn met een scherp mes. Hak ook de ui en dille en doe de ingrediënten samen in een bak. Voeg hier 2 eetlepels kappertjes aan toe, 2 eetlepels cream cheese en 1 geklutst ei. Breng op smaak met peper en zout. Even proeven kan geen kwaad.

Zorg dat het bladerdeeg ontdooid is. Leg de blaadjes op een ovenplaat. Doe in het midden van het bladerdeeg een flinke lepel van het zalm mengsel. Vouw het bladerdeeg dicht als een appelflap. Druk de randen aan met een vork. Hierdoor krijg je een mooi kartelrandje. Kluts het andere ei en bestrijk de pakketjes hiermee met een kwast. Bestrooi de envelopjes tot slot met de sesamzaadjes en een beetje grof zeezout.

Schuif de pakketjes in een warme oven van 200°c graden voor ongeveer 25 minuten, of totdat de pakketjes mooi bruin zijn.