Sunday, January 30, 2011

Lamskoteletjes met tijm & rozemarijn


Lamskoteletjes komen in verschillende soorten en maten. Texels lam is heerlijk, maar niet het hele jaar verkrijgbaar. Nieuw Zeelands lam is kwalitatief vaak iets minder, maar zeker wel lekker. Laat je adviseren door een goede slager, dan komt het altijd wel goed.


Nodig voor 4 personen:

·      12 koteletjes
·      Verse tijm
·      Verse rozemarijn
·      4 tenen knoflook
·      Olijfolie
·      Zout & Peper 

Marineer de koteletjes een aantal uur van te voren. Maak de marinade door een aardige hoeveelheid tijm & rozemarijn van de takjes af te ritsen. Pers de tenen knoflook. Doe de knoflook en de kruiden samen in een bakje en voeg hier een flinke scheut goede olijfolie aan toe (ongeveer 6 eetlepels). Voeg ook (zee) zout en peper aan de marinade toe. Roer het geheel goed door. De koteletten moeten rijkelijk met de marinade worden ingesmeerd. Voeg iets meer olie toe als je denkt dat dit niet lukt. Doe de koteletten in een ondiepe schaal en verdeel de marinade over de koteletjes. Draai ze een paar keer om en zorg dat ze helemaal bedekt zijn. Zet de bak nu in de ijskast. Laat het geheel een paar uur marineren. Draai de koteletten halverwege een keer om.

Haal de koteletten een half uur voor je ze wil gaan bakken uit de ijskast, zodat ze op kamer temperatuur kunnen komen. Laat een grillpan of Tefal pan heel heet worden. De koteletjes zijn al vet van de olie, dus je hoeft geen vet meer toe te voegen. Schroei de koteletjes aan beide kanten dicht. Bak ze in ongeveer 5 minuten mooi rosé. Lekker met couscous.

Deze traditionele marinade is heel lekker. Als je van zoet houdt, kun je ook een beetje honing aan de marinade toevoegen. Dit past goed bij de smaak van de tijm.


1 comment:

Anonymous said...

Heerlijk recept Harry! Dankjewel!