Sunday, January 16, 2011

Meatloaf


Meatloaf of gehaktbrood is vergeten door onze generatie. Je ziet het bijna nergens meer, terwijl het wel heel lekker kan zijn. Het is lekker als vlees bij een Hollands AVG-tje, maar kan ook heel lekker zijn op een broodje met een beetje mosterd en mayonaise.

Nodig voor 1 gehaktbrood:

• 1 kilo rundergehakt
• 250g kastanje champignons
• 3 tenen knoflook
• 2 uien
• Bosje bieslook
• Mosterd
• Paneermeel
• 4 eieren
• Zout & peper

Zet 3 van de 4 eieren op in een pannetje met water. Laat ze 5 minuten koken als het water eenmaal kookt. Doe ondertussen het gehakt in een grote bak en voeg hier rijkelijk zout en peper aan toe. Doe hier ook het vierde ei bij, een flinke eetlepel mosterd en een flinke schep paneermeel. Hak de bieslook en voeg toe aan het gehakt.

Hak de ui, knoflook en champignons in hele fijne stukjes. Zet deze kort aan in een pan met een beetje olijfolie. Als de uitjes glazig zijn en de stukjes champignons licht gekleurd, voeg je dit bij het gehakt. Kneed het gehakt goed door met je handen, tot dat alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn. Proef het gehakt eventueel en zorg dat je genoeg zout en peper hebt toegevoegd, want het moet niet te flauw zijn.

Als het mengsel klaar is, doe je de helft in een cake vorm. Pel de gekookte eitjes en duw deze in het gehakt in de cakevorm. Stort hier de tweede helft van het gehakt bovenop. De eitjes verdwijnen onder het gehakt. Duw het geheel goed aan, vooral aan de zijkant, anders loop je het risico dat het gehaktbrood breekt. Zet de cakevorm au bain-marie in de oven, zo wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Het gehaktbrood moet ongeveer 3 kwartier in de oven op 180°c graden. Je kunt af en toe in het gehakt prikken met een breinaald om te zien of het al goed is.



No comments: