Monday, January 10, 2011

Aardappel Gratin

Aardappel Gratin krijg je in Frankrijk vaak als bijgerecht. Ongetwijfeld is dit niet de manier waarop Franse chefs een Gratin Dauphinois bereiden, maar dit receptje is heel gemakkelijk en het resultaat is heerlijk.

Nodig voor 4 personen:

• 600g kruimige aardappels (bintjes)
• 250ml slagroom
• 2 tenen knoflook
• 100g geraspte kaas (gruyère of oude kaas)
• Zout & peper

Schil de aardappels en snijdt ze in plakjes van ongeveer 0,5 cm. Kook de aardappel-schijfjes even voor zodat ze niet lang in de oven hoeven. 5 minuten is genoeg. Klop intussen de slagroom redelijk stijf en voeg de uitgeperste knoflook en geraspte kaas toe aan de room. Doe de aardappelschijfjes in een ovenschaal en verdeel het kaas-roommengsel over de aan aardappelschijfjes. Zorg dat ze allemaal bedekt zijn. Schut de schaal een beetje, zodat de room goed tussen de aardappels komt. Doe de aardappelsschijfjes in een ovenschaaltjes.

De Gratin moet nu ongeveer 20 minuutjes in de oven op 200 °c graden. Als hij een mooi bruin kleurtje begint te krijgen, is het goed.



No comments: