Sunday, January 2, 2011

Terrine de Foie Gras

Terrine de foie gras komt in vele soorten en kwaliteiten. Ook als je eendenlever terrine in de winkel koopt of in een restaurant bestelt, kan de kwaliteit erg verschillen. Dit recept is van mijn schoonmoeder Wilma en is erg goed. De gembersiroop zorgt voor een lekker zoet smaakje zonder dat je de gember echt proeft. Ga je toch liever voor traditioneel? Laat dan de gembersiroop weg en neem 1 maatje port en 1 maatje cognac. Bereid de terrine wel minstens 2 dagen van te voren, anders heb je geen optimale terrine.


Nodig voor 1 terrine:


• 1 Eendenlever van ongeveer 500g
• 1 maatje gembersiroop (50ml)
• 1 maatje Port
• 1/2 maatje cognac
• Terrinevorm van +/- 10(b) x 15(l) x 6cm (h)
• Zout & peper


Ontnerf de lever door de zeentjes met beleid te verwijderen. De lever is zacht en als het goed is kun je hem gemakkelijk breken. De zenen kom je van zelf tegen. Piel de lever uit elkaar en verzamel de stukjes in een bak. Voeg de gembersiroop en de drank toe aan de lever met een beetje zout en peper. Laat de lever 8 uur marineren in de ijskast.


Na 8 uur haal je de lever uit de ijskast en doe je deze in de terrinevorm. Druk de lever goed aan met de achterkant van een lepel of met je handen. Er moet zo min mogelijk lucht tussen de lever zitten, want dan wordt de terrine mooi compact. Zet de terrinevorm met de deksel erop nu gedurende 30 minuten au bain marie in een oven van 60 °c graden.


Haal de terrine vorm uit de oven. Haal de deksel eraf en bedek de lever met een stuk aluminiumfolie. Boven op de lever zet je nu een gewichtje. Denk aan een botervlootje of een ander bakje. De terrine moet een beetje onder druk komen te staan, zodat de laatste lucht eruit komt en het vet naar de oppervlakte komt. Laat het gewichtje ongeveer 2 uur op de lever rusten. Laat de terrine vervolgens minstens een dag, maar liever 2 dagen in de ijskast op smaak komen.


No comments: