Saturday, January 1, 2011

Tiramisu

Tiramisu is een bekend toetje, maar er zijn veel verschillende recepten in omloop. Doordat je bij deze variant geklopt eiwit gebruikt om het luchtig te krijgen en geen slagroom, is het niet zo vreselijk zwaar. Dat was voor mijn gezelschap een reden om 2 keer op te scheppen en dat zegt genoeg!


Nodig voor 6 personen:


• 4 eieren
• 100g suiker
• Vanille extract / vanille stokje
• 250g mascarpone
• Pak lange vingers (zeker 400g)
• 200ml sterke koffie (espresso)
• 50ml cognac
• Cacao


Splits de eieren en bewaar de dooiers en het geel apart. Klop de gelen met de suiker en de vanille. Als je een stokje gebruikt, haal je het merg er met de punt van een scherp mesje uit. Voeg het merg toe aan de dooiers. Als je vanille extract gebruikt, moet je even kijken op het flesje, maar dan zijn een paar druppels meestal genoeg. Als het een glad geel papje geworden is, voeg je de mascarpone toe. Roer het geheel goed door. Klop de eiwitten zo stijf dat je de kom ondersteboven kunt houden. Schep het eiwit met beleid door het mascarponemengels. Je moet niet echt roeren, maar omscheppen of vouwen tot het een egale luchtige massa is geworden.


Neem een ondiepe ronde of rechthoekje schaal. Zet de koffie en voeg hier de cognac aan toe. Doe dit in een diep bord. Dip de lange vingers vervolgens kort, met de kant zonder suiker in de koffie. Bekleed de bodem van je schaal met de lange vingers met de gesuikerde kant boven. Breek de koekjes om ook alle hoekjes op te vullen. Verdeel de eerste helft van de mascarpone over laag lang vingers. Bestrooi de mascarpone met een laagje cacao. Dit kun je het beste met een zeefje doen. Herhaal het gehele ritueel nog een keer, zodat je 2 lagen vingers, mascarpone en cacao hebt.


Zet de tiramisu minstens 4 uur in de ijskast om op te stijven. Nog beter is het om de tiramisu een dag van te voren te bereiden.




No comments: