Monday, November 22, 2010

Gravad Lachs

De gravad lachs van mijn vader is wereldberoemd onder vrienden en familie. Het recept was tot vandaag een goed bewaard geheim. Omdat het flink veel werk is, loont het niet om 200 gram gravad lachs te maken. Neem een mooi groot stuk zalm, het liefst aan een stuk. Hiervoor moet je naar de betere viswinkel.

Nodig voor 1 kilo zalm:

• Kilo zalmlende, zonder vel, aan 1 stuk
• 1 deel gemalen peper
• 1 deel piment poeder
• 4 delen bruine suiker
• 6 delen zout
• Veel verse dille

Zorg dat je zalm velvrij en graatvrij is. Als je een groot stuk hebt, kun je er voor kiezen om dit in de lengte door de snijden, zodat je handzamere stukken krijgt. Maak in een bak een mengsel van de bovenstaande ingrediënten in de bovenstaande verhoudingen. Hanteer een flinke eetlepel als maat. Smeer de zalmlende rijkelijk in met de kruiden. Leg vershoudfolie uit op het aanrecht en maak daar bovenop een dekentje van dille. Leg hier de ingesmeerde zalm weer op. Leg ook dille bovenop de zalm. De zalm moet volledig ingepakt worden in dille. Rol de zalm met de dille zo strak mogelijk in het folie. Druk het goed aan.

Nu moet de zalm 72 uur onder druk marineren in de ijskast. Leg het zalmpakketje op een plank en leg ook bovenop de zalm een zware plank. Plaats zware dingen op de bovenste plank, denk aan flessen wijn of pakken sap. Na 72 uur mag je de zalm uit de ijskast halen. Pak de zalm uit en verwijder de dille. Snijd de zalm in dunne plakjes met een scherp mes. Maak bordjes op met een beetje sla. Lekker met een bruin toastje.
No comments: