Friday, November 12, 2010

Pizza uit de Big Green Egg (of uit de oven)

Zelf pizza maken is leuk en helemaal niet moeilijk. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare bodem kopen, maar er een zelf maken is niet moeilijk en wel de moeite waard, zeker als je van een dunne, knapperige bodem houdt. De pizza kun je met van alles beleggen. Hieronder een fijne suggestie!

Nodig voor 1 pizza:

Bodem (Zilveren Lepel):

• 250g bloem
• 1 zakje gist in poeder vorm
• 125ml water

Beleg:

• Blik gepelde tomaten
• Teentje knoflook
• 1 uitje
• Eetlepel suiker
• Half glas rode wijn
• Rode ui
• Mascarpone
• Gemengde paddestoelen
• Truffeltapenade
• Buffelmozzarella
• Parmaham

Meng de gist met het water en zorg dat het oplost. Zorg dat je aanrecht goed schoon is en leg de bloem in een bergje op het aanrecht. Maak een kuiltje in de berg en voeg daar in een paar keer het gist water aan toe. Meng de bloem met het water en probeer er een eenheid van te maken. Met al het water, moet het lukken om een mooie bal deeg te krijgen. Kneed het geheel goed door. Leg de bal vervolgens minstens 2 uur weg in bak met een vochtige theedoek erover heen. Het deeg moet rijzen, de bal moet ongeveer 2 keer zo groot worden.

Zet in de tussen tijd een sauspannetje op en voeg daar de gepelde tomaten aan toe. Hak uitje en een teentje knoflook en voeg dit toe. Voeg ook de suiker en de rode wijn toe, en een beetje peper & zout. Laat dit een kwartiertje inkoken. Zet daarna de staafmixer erin. Laat eventueel nog even inkoken, totdat de saus een beetje body heeft. Dit is de saus voor op de bodem.

Na 2 uur is het deeg klaar en kun je er een bodem van rollen. Neem een deegroller en rol het deeg uit. Hoe dunner hoe beter, maar er mogen geen gaten in vallen. Zorg dat je een mooie rode pizza hebt. Leg de bodem op de ovenschaal of pizza steen, voor je hem belegd, wat je kunt hem naderhand niet meer optillen.

Meng een aantal eetlepels truffeltapenade met een aantal eetlepels mascarpone. Zet dit weg. Smeer de bodem in met een dun laagje rode saus (niet te nat maken) en verspreid daar overheen het truffelmengsel. Snijd de rode ui in ringen en voeg die ook toe. Ze de paddestoelen heel even aan in een pan met een drupje olijfolie en leg deze ook op de pizza. Voeg ook de mozzarella toe in dunne plakjes. Top de pizza af met verse peper.

De pizza moet ongeveer 20 minuten in de oven(225°c) of in het ei (300°). Met het ei en de bijbehorende pizzasteen, maak je je eigen steenoven. Dit zorgt ervoor dat je pizza extra knapperig wordt. Maar in de oven krijg je natuurlijk ook een mooi resultaat. Vlak voor dat je de pizza eruit haalt, leg de parmaham erop. Deze moet wel warm worden, maar niet helemaal uitbakken. Daarom voeg je hem pas op het laatste moment toe.


2 comments:

Jorrit said...

ziet er weer top uit Harrie! Ga hem zeker binnenkort zelf maken ipv halen! Verwacht na dit kook weekend wel wat nieuwe foto's en experimentele gerechten! X

Jorrit

Jet said...
This comment has been removed by a blog administrator.