Monday, February 7, 2011

Tomatensoep met basilicum & mascarpone

Tomatensoep is een populair soepje. De meeste mensen kopen tomatensoep, in plaats van dat ze hem zelf maken. En dat is zonde want zelfgemaakte tomatensoep is zoveel lekkerder dan de doorsnee soep uit zak of blik.

Nodig voor 4 personen:

• 1,5 kilo rode, bijna overrijpe tomaten
• 3 sjalotjes
• 2 teentjes knoflook
• flinke bos basilicum
• 250ml mascarpone
• 1 blokje groentebouillon
• Goede olijfolie
• Citroensap
• Zout & peper

Hak de sjalotjes en knoflook fijn. Zet een diepe pan op een laag vuurtje met een flinke scheut olijfolie. Fruit de sjalotjes en knoflook zachtjes aan. Maak met een scherp mesje een kruisje in de onderkant van de tomaten. Doe ze in een diepe bak en giet hier kokend water bovenop tot ze onderstaan. Laat de tomaten een minuut wellen in het warme water. Als het goed is, kun je de tomaten gemakkelijk ontvellen als je ze eruit haalt. Doe de tomaten in hun geheel in de soeppan. Voeg ook een paar takken basilicum (maak niet alles op) in hun geheel toe en laat deze meekoken. Roer het geheel goed door. De tomaten gaan vanzelf kapot en er ontstaat een dikke tomatenpuree.

Vis de basilicum uit de pan. Pureer de tomaten nu tot een glad geheel met de staafmixer. Voeg de mascarpone ook toe en pureer die mee. Maak met het bouillonblokje een halve liter groentebouillon en voeg die toe tot je gewenste dikte bereikt hebt. Maak de soep tenslotte op smaak met zout & peper. Voeg een beetje citroensap toe voor een extra frisje. Scheur de overige basilicum in kleine stukjes en voeg deze toe bij opdienen.

1 comment:

joan jullia moora said...

Uit de kunst!!! Verrukkelijk en zo gemakkelijk te maken.