Saturday, February 26, 2011

Roerei met zalm

Ontbijten wordt vaak onderschat. Doordeweeks doen we het vaak  niet of nauwelijks. Daarom moet je er in het weekend extra van genieten! Verras je lief op zondag ochtend met roerei met gerookte zalm.

Nodig voor 2 personen:

· 4 scharreleitjes
· Bieslook
· Slagroom
· Zout & peper
· 100g gerookte zalm
· lekkere witte broodjes / toastjes

Kluts de eieren samen met de gehakte bieslook en een scheut room. Voeg ook zout & peper toe. De kunst is om het roerei niet te lang te bakken, zodat het lekker smeuïg blijft. Je wil voorkomen dat het droge vlokken worden. Verhit een pan met een beetje olie. Voeg het eiermengsel toe en blijft roeren. Als de eieren de gewenste substantie hebben, haal je ei direct uit de pan. Maak je bordje mooi op.


Wednesday, February 23, 2011

Knolselderijsoep met gorgonzola

Voor een grote pan soep:

• 1 flinke knolselderij
• 1 teentje knoflook
• 2 sjalotten
• Gorgonzola (200g)
• 1 liter groentebouillon
• Laurierblad
• 250ml kook room
• Olijfolie
• Citroensap
• Zout & Peper

Hak de uitjes en de knoflook fijn en fruit deze zachtjes aan in olijfolie in een diepe soeppan. Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Doe de knolselderij ook in de pan en schep het goed om. Voeg na 5 minuten de groentebouillon ook toe en het laurierblaadje. Breng het geheel aan de kook. Laat de knolselderij ongeveer een half uur koken tot hij zacht is.

Giet de knolselderij af, maar vang de bouillon op in een maatbeker. Vis het laurierblaadje uit de soep. Doe de rest in de keukenmachine en pureer alles tot een gladde pap. Voeg de gorgonzola toe in blokjes en pureer die mee. Giet geleidelijk de bouillon terug zodat de dikke pap verandert in soep. Doe de soep terug in de pan. Zet deze op laag vuur en voeg al roerend de kook room toe en eventueel nog meer bouillon als je de soep nog te dik vind. Maak op smaak met zout en peper en een beetje citroensap voor de frisheid.

Saturday, February 19, 2011

Blini's met gerookte zalm & kaviaar

Dit is zo'n simpel borrelhapje dat het eigenlijk geen recept is, maar een tip. Het is altijd een succes! Bij de groothandel kun je kleine blini's vinden in de vriezer of bij de delicatessenwinkel.

Nodig:

•    Blini’s
•    Gerookte zalm
•    Crème fraiche
•    Citroen
•    Peper
•    Topping: zwarte viseitjes of kwarteleitjes

Bereid de blini's volgens de instructie op de verpakking. Als ze klaar zijn besmeer je ze met een laagje crème fraiche. Hier boven op gaat een plakje zalm. Als je de blini's afmaakt met viseitjes, dan doe je een mespuntje van de eitjes bovenop de zalm. Afmaken met peper en een beetje citroen.  

Als je de kwarteleitjes erbij doet, moet je die bakken. Als je een poffertjespan hebt, dan is die perfect voor het bakken van de eitjes. Maar het kan natuurlijk ook gewoon in de koekenpan met een beetje olie. Leg het eitje bovenop de zalm. Aftoppen met een beetje peper.

Tuesday, February 15, 2011

Citroencake met maanzaad

Nodig voor 1 cake:


• 225g bloem
• 175g suiker
• 175g boter
• 1 zakje bakpoeder
• 1 zakje vanille suiker
• 100g Griekse yoghurt
• 2 citroenen
• Maanzaad


Icing:


• 75g boter
• 100g suiker
• Sap van 1 citroen


Weeg de bloem en de suiker af en doe dit samen met de vanille suiker en het bakpoeder in een grote bak. Voeg hier twee eetlepels maanzaad aan toe en de rasp van de schil van 2 citroenen. Smelt de boter en laat deze even afkoelen. Klop de eieren en de yoghurt door het beslag en voeg ook de boter toe. Zorg ervoor dat het een glad beslag wordt.


Stort het beslag in een cake vorm en bak de cake mooi bruin in ongeveer 40 minuten in een oven van 180°c graden. Prik in de cake om te kijken of hij klaar is. Als de prikker er ‘droog’ uit komt, is de cake goed. Maak ondertussen de icing. Smelt de boter in een pannetje en los hier al roerend de suiker in op. Voeg hier ook het citroensap aan toe. Als het een dik stroperig sausje is geworden, is het goed.


Laat de cake afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm. Zorg dat de icing nog warm (en vloeibaar) is, als je hem gaat aanbrengen. Gebruik hiervoor een kwastje of een lepel. Het laagje stolt van zelf als het af koelt.

Wednesday, February 9, 2011

Zalm envelopjes


Nodig voor 4 personen:

• 400g verse rauwe zalm
• Bos dille
• 1 rode ui
• Kappertjes
• 2 eieren
• Cream cheese
• 4 vellen bladerdeeg
• Sesamzaadje
• Zout & peper

Ontdoe de zalm van haar vel. Maak tartaar van de zalm in de keukenmachine of hak de zalm fijn met een scherp mes. Hak ook de ui en dille en doe de ingrediënten samen in een bak. Voeg hier 2 eetlepels kappertjes aan toe, 2 eetlepels cream cheese en 1 geklutst ei. Breng op smaak met peper en zout. Even proeven kan geen kwaad.

Zorg dat het bladerdeeg ontdooid is. Leg de blaadjes op een ovenplaat. Doe in het midden van het bladerdeeg een flinke lepel van het zalm mengsel. Vouw het bladerdeeg dicht als een appelflap. Druk de randen aan met een vork. Hierdoor krijg je een mooi kartelrandje. Kluts het andere ei en bestrijk de pakketjes hiermee met een kwast. Bestrooi de envelopjes tot slot met de sesamzaadjes en een beetje grof zeezout.

Schuif de pakketjes in een warme oven van 200°c graden voor ongeveer 25 minuten, of totdat de pakketjes mooi bruin zijn.


Monday, February 7, 2011

Tomatensoep met basilicum & mascarpone

Tomatensoep is een populair soepje. De meeste mensen kopen tomatensoep, in plaats van dat ze hem zelf maken. En dat is zonde want zelfgemaakte tomatensoep is zoveel lekkerder dan de doorsnee soep uit zak of blik.

Nodig voor 4 personen:

• 1,5 kilo rode, bijna overrijpe tomaten
• 3 sjalotjes
• 2 teentjes knoflook
• flinke bos basilicum
• 250ml mascarpone
• 1 blokje groentebouillon
• Goede olijfolie
• Citroensap
• Zout & peper

Hak de sjalotjes en knoflook fijn. Zet een diepe pan op een laag vuurtje met een flinke scheut olijfolie. Fruit de sjalotjes en knoflook zachtjes aan. Maak met een scherp mesje een kruisje in de onderkant van de tomaten. Doe ze in een diepe bak en giet hier kokend water bovenop tot ze onderstaan. Laat de tomaten een minuut wellen in het warme water. Als het goed is, kun je de tomaten gemakkelijk ontvellen als je ze eruit haalt. Doe de tomaten in hun geheel in de soeppan. Voeg ook een paar takken basilicum (maak niet alles op) in hun geheel toe en laat deze meekoken. Roer het geheel goed door. De tomaten gaan vanzelf kapot en er ontstaat een dikke tomatenpuree.

Vis de basilicum uit de pan. Pureer de tomaten nu tot een glad geheel met de staafmixer. Voeg de mascarpone ook toe en pureer die mee. Maak met het bouillonblokje een halve liter groentebouillon en voeg die toe tot je gewenste dikte bereikt hebt. Maak de soep tenslotte op smaak met zout & peper. Voeg een beetje citroensap toe voor een extra frisje. Scheur de overige basilicum in kleine stukjes en voeg deze toe bij opdienen.

Wednesday, February 2, 2011

Pasta Carbonara

Pasta carbonara is echt comfort food. Doordat de smaak uitgesproken is, en het ook niet bepaald een licht hapje is, moet je het niet te vaak eten. Maar een keer in de zoveel tijd, is het echt genieten. Een fijne bijkomstigheid is de bereidingstijd, die is lekker kort!

Nodig voor 4 personen:
  • 500g pasta (schelpjes of penne)
  • 500g magere spekjes
  • 200g Gruyère
  • 4 eieren
  • 100ml kookroom
  • Peper & zout
  • Nootmuskaat
 
Kook de pasta volgende verpakking. Bak de spekjes uit en giet het vet af. Kluts de eieren en voeg de kookroom toe. Voeg ook peper toe. Rasp de gruyère. Giet de pasta af als deze beetgaar is. Doe de pasta terug in de pan en draai het vuur omlaag. Voeg de spekjes en het eierenmengsel toe. Blijf het geheel goed door roeren. Voeg ook de kaas in fases toe, anders krijg je klonten. Blijf goed roeren, als het geheel lekker smeuïg en warm is, ben je klaar. Een heel klein beetje nootmuskaat geeft een lekker smaakje, maar het is geen must. Voeg als de pasta klaar is eventueel nog zout, als je dat nodig vindt. Eet de pasta met een frisse tomatensalade.