Tuesday, August 17, 2010

Kabeljauw met Chorizo

Nodig voor 4 personen:


• 800g kabeljauw
• 250g cherry tomaatjes
• 1 Chorizo worst
• Pondje krieltjes
• 1 prei
• 1 uitje
• 250ml kookroom (mag light zijn)
• Flinke scheut witte wijn
• Peterselie / koriander


Zorg dat je verse kabeljauw hebt, of dat je ingevroren kabeljauw ontdooid is. Bestooi de vis met peper en een beetje zout. Snijd de krieltjes door midden en kook ze 5 minuten, zodat ze niet te lang in de oven hoeven. Neem de helft van de worst en snijd deze in kleine blokjes (zo groot als spekjes). Hak de ui en doe in een koekenpan. Voeg ook de blokjes worst toe. Bak de blokjes worst uit alsof het spekjes zijn. Als de spekjes met ui bijna klaar zijn, blus je het geheel af met een plens witte wijn. Voeg hier vervolgens de room aan toe en laat het op laag vuur een beetje inkoken.


Snijd de prei in ringetjes en de tomaatjes door midden. Neem een ondiepe ovenschaal en verdeel de groenten, de krieltjes en de vis over de bodem. Verdeel de saus uit de koekenpan over de ovenschaal en beweeg deze rustig heen en weer, zodat de saus goed verspreid wordt. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180⁰c graden. Als de saus aan de randen van de schaal een beetje bruin kleurt, is het helemaal goed.


Top het geheel af met een beetje groen. Koriander past goed bij de smaken, maar peterselie is ook lekker. Serveren met een salade of een beetje (zuurdesem) brood.

No comments: