Monday, August 16, 2010

Zelfgemaakte frieten


Frietjes zelf maken is even gedoe, maar de beloning is groot! Zelfgemaakte frieten zijn het lekkerst met zelfgemaakte mayonaise. Ze zijn lekker bij bijna alles; BBQ, steak tartaar of entrecôte met béarnaise saus.

Nodig voor 4 personen:

• 6 tot 8 grote aardappelen (bintjes)
• Plantaardig frituurvet
• Grof zeezout

Schil de aardappelen en snijd de lelijke stukjes eruit. Snijd frieten van de aardappels, zo dik als je zelf lekker vindt. Ik vind het lekker als ze wat dunner zijn. Leg de frietjes die klaar zijn in een bak met water. Als je klaar bent, spoel je ze goed af. Laat de frieten uitlekken en leg ze vervolgens op keuken papier. Ze mogen niet nat meer zijn als je gaat frituren.

Verwarm de frituur tot ongeveer 160c graden en bak de frieten 5 tot 6 minuten voor. Ze moeten licht gekleurd zijn, maar zeker nog niet klaar. Laat de frietjes goed uitlekken en laat ze minstens 20 minuten rusten. Vlak voor serveren bak ze goud bruin op 180c graden. Dit duurt een paar minuutjes. Als ze de gewenste kleur hebben, zijn ze klaar!

No comments: