Wednesday, September 8, 2010

Kip met tijm & citroenschil uit de oven

Nodig voor 4 personen:


• 1 grote of 2 kleinere scharrelkippen
• Zakje sjalotten
• Knoflook
• Tijm
• Citroenschil (van 2 citroenen)
• Roomboter
• Zout & peper
• Suggestie: krieltjes in de schil


Ga op zoek naar mooie biologische scharrelkippen. Ga naar de poelier of kijk op de markt, maar zorg dat je op zijn minst naar huis gaat met scharrelkip of maïskip. Zo’n bleke soepkip van de supermarkt is verboden!


Wrijf de kip in met de roomboter. Bestrooi de kip vervolgens met zout & peper en zorg dat er ook wat in z’n bips terecht komt. Ook de andere kruiden kun je in de kip stoppen; een beetje tijm, knoflook, ui & citroen. Snijd teentjes knoflook in dunne plakjes. Probeer deze plakjes onder de huid van de kip te krijgen, zonder echt in het vlees te snijden. Rits de tijm van de takjes en strooi/wrijf dit over de kip. Doe het hetzelfde met de citroenschil.


Leeg de kip in een ovenschaal en leg daarbij en de sjalotten, ontdaan van hun schil. Zet het geheel vervolgens 6 kwartier in een oven van 130⁰c graden. De boter smelt van de kip af en de sjalotten worden gekarameliseerd. Als je de aardappeltjes erbij bereid, voeg je die na een half uurtje toe. Lepel af en toe een beetje boter uit de schaal over de kip. Vlak voor opdienen kun je oven nog 5 minuten op 200⁰c graden of op de gril zetten, om het korstje extra knapperig te maken. Door de langzame bereiding zal de kip niet droog zijn, maar super mals. Hij valt als het goed is bijna van zelf van zijn bot. Lekker met een frisse groene salade.

No comments: