Thursday, July 22, 2010

Mayonaise maken

Mayonaise maken is heel gemakkelijk en zelfgemaakte mayonaise is veel lekkerder dan de mayo die je koopt. Als je het onderstaande recept volgt, kan het niet mis gaan.

Nodig voor een goede bak mayonaise:

• 3 of 4 eierdooiers
• 500ml zonnebloemolie
• Mosterd
• Peper/zout
• Citroensap
• Witte wijnazijn
• Blender of garde

De gouden regel voor het maken van mayonaise: zorg dat je eierdooiers op kamertemperatuur zijn! Wanneer je eieren koud zijn, ‘pakken’ ze niet met de olie en gaat het geheel schiften. Zorg dus dat je eieren een paar uur buiten de ijskast hebt bewaard. Houd voor de zekerheid wel altijd een glas lauw water bijdehand. Mocht je saus toch schiften, dan doet een eetlepel lauw water wonderen.

Doe de eierdooiers een ruime bak. Zet de kloppers in de dooiers en begin met kloppen. Het mengsel wordt nu lichter van kleur. Als het een gladde massa is geworden, kun je beginnen met het druppelen van de olie, terwijl je blijft kloppen. Voeg een klein beetje citroensap toe. Het zuur zorgt ervoor dat de eieren sneller binden met de olie. Blijf kleine scheutjes olie toevoegen terwijl je klopt. Als de mayo ‘gepakt’ heeft, kun je iets nonchalanter zijn. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker de mayonaise wordt.

Als je mengsel de gewenste dikte heeft, kun je smaakmakers toevoegen. Een lepel mosterd en zout & peper. Om de mayonaise fris en te maken, voeg je naar smaak citroensap en/of witte wijnazijn toe. Door het zuur wordt de mayonaise dunner. Door meer olie toe te voegen, wordt hij weer dikker. Je kunt hier mee spelen, totdat je de gewenste dikke hebt.2 comments:

Dphnee said...

Hoelang kan ik de mayonaise vervolgens bewaren?

Harry said...

Je kunt de mayonaise in ieder geval een week bewaren. Maar als hij er na die tijd nog goed uit ziet, kan het volgens mij geen kwaad. Het ligt er ook aan of je eieren vers waren; waren die kakelvers zijn, dan is de houdbaarheid van je mayonaise ook langer. Hoop dat je er iets aan hebt!