Thursday, July 22, 2010

Varianten op de Mayonaise

Je kunt de mayonaise op verschillende manieren op smaak brengen, afhankelijk van waar je hem bij wil eten. Een paar teentjes knoflook maken van mayonaise alioli, maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden. Hier een paar gemakkelijke varianten, waarbij je de basismayonaise als uitgangspunt neemt.

Truffelmayonaise
Koop een potje goede truffeltapenade en roer 3 eetlepels van de tapenade door de mayonaise. Lekker bij een carpaccio of op een broodje oude kaas.

Kerriemayonaise
Neem de basismayonaise een voeg er een aantal mespunten kerriepoeder aan toe. Proeven en stoppen als de gewenste smaak bereikt is. Deze variant is lekker met kip of krab. Bijvoorbeeld op een broodje met sla en avocado.

Notenmayonaise
Neem pistachenoten, walnoten of andere noten die je lekker vindt. Neem wel de ongezouten versie. Hak de noten fijn; doe ze in een plastick zak en sla met een zwaar voorwerp een paar keer op de noten. Roer de noten door de mayonaise. Deze mayo doet het goed bij pittige dingen, bijvoorbeeld met merquezworstjes.

Limoen en chili
Neem de basismayonaise en roer hier het sap van een limoen doorheen. De mayonaise wordt hierdoor iets dunner, maar dat is niet zo erg als de basis stevig is. Verwijder de pitjes uit de rode peper en snijdt deze heel fijn. Toevoegen aan de mayonaise naar wens; van meer peper wordt hij scherper. Vals spelen met chilisaus kan ook.

1 comment:

Unknown said...

Hey Harry!

Tip: wasabimayonaise! Lekker bij hamburgers en broodjes parmaham.

Groetjes Gerben